Íme, egy eredeti cseh szendvicskülönlegesség a város északi részén található, újhullámos Můj šálek kávy brunch-kávézó receptje alapján.
HOZZÁVALÓK
1/2 kg hosszúkaraj (bőr nélkül)
só, bors, ízlés szerint egy kevés kömény
4 gerezd fokhagyma
1 közepes fej lilahagyma
kevés olívaolaj
egy csomó friss retek
madársaláta
friss kenyér
A petrezselyemszószhoz:
1 nagy csomó friss petrezselyem
1 ek vaj
1 ek liszt
3 dl tej
1 kávéskanálnyi mustár
só, bors
ELKÉSZÍTÉS
Tegyük a karajt egy mélyfalú tepsibe, fűszerezzük, majd jól dörzsöljük bele a fűszereket egy kevés olívaolajjal. Dobjuk mellé a fokhagymát, egy kicsumázott és félbevágott almát és a félbevágott lilahagymát is. Öntsünk alá 2 dl vizet, majd előmelegített sütőben 170 fokon süssük puhára. A sütési idő végén, felső grillezéssel egy picit pirítsunk rá a tetejére. Ha kész, vegyük ki és hagyjuk állni 10 percig. Addig készítsük el a petrezselyemszószt.
A vajból és a lisztből - sűrűn kevergetve - készítsünk rántást, majd fokozatosan adagolva, egy habverővel sűrűn kevergetve keverjük csomómentesre. A végén adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Egy kenyérszeletet kenjünk be vékonyan a szósszal, erre rakjuk a madársalátát, majd annyi szelet karajt, amennyi jólesik. Kanalazzunk rá a petrezselyemszószból, és a tetejére vágjunk hajszálvékonyra szeletelt friss retket.
A teljes élmény érdekében világos Staropramennel kínáljuk!
Forrás: http://staropramen.com/hu/blogs/how-to-eat-with-beer/all-categories/cseh-karajos-szendvics