Main Area

2018 eddigi legizgalmasabb híre – a kisüzemi haverkodik a multival

Múlt héten történelmi pillanat volt a hazai sörszcénában, ugyanis megtörtént az első kisüzemi-nagyüzemi összeborulás, amit a Horizont és a Carlsberg hozott össze. Nézzük ez mit is jelent pontosan!

A felvezető azért kicsit csalóka, mert nem közös sörbe vágták a fejszéjüket, hanem egy olyan együttműködésbe, aminek a keretein belül a Horizont konyhájában főznek sört és azt a Carlsberg fogja itthon teríteni.

Na de milyen sör is az, amit kifőztek? Ez lett a Delight IPA! Nagyon meglepő (noooot), de egy IPA-ról van szó, hiszen a sörforradalom robbanása óta ez a leginkább elterjedt sörtípus, ezt keresik a legtöbben. Nem csoda, hogy először a biztosra mentek, mert amellett, hogy ez tekinthető a legkeresettebb sörtípusnak, elmondható az is róla, hogy ez a belépő a sörök világába. Erős trópusi gyümölcsös ízjegyeket kísér a komló gyengébb keserűsége. 5%-os alkoholtartalma van, ami azt eredményezi, hogy többet is lehet belőle inni egy este során, nem állunk fejre 2 üvegtől.

A dán sörforgalmazó képviselői egy kézműves sörfesztiválon találkoztak először a Horizont söreivel és ezután vették fel a kapcsolatot a Horizont srácaival. A Delight IPA receptje közös ötletelések és kóstolások után született meg. Szűretlen, pasztőrözetlen, árpamaláta, búzamaláta és amerikai komlók felhasználásával készült újhullámos, felsőerjesztésű sör.

A sör március elején kúszik be a kocsmákba, így először csapolva lesz kóstolható, de itt nem áll meg a dolog, mert aztán a boltok polcaira is kikerülhetnek a Carlsberg sörök mellé. Egyébként a dánok nem csak ezt az egy Horizont sört kezdik el terjeszteni, hanem szépen lassan a többi Horizont sör bekerül majd a körforgásba.

Két „apró” dologról nem szólt a cikk eddig, mégpedig arról, hogy hol és mennyiért lesz majd kapható. Egyelőre ezt én sem tudom megmondani, mert erről nem szólt a fáma, de majd referálok, ha lesz erről hírem.

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel