Main Area

2019 – Szűretlenül

Eltelt egy újabb év, megint itt az ideje, hogy számot vessünk 2019 eseményeivel, söreivel. Globál körkép az évről sör szemmel.

Évről-évre egyre nagyobb fordulatszámon pörög a sörbiznisz akár kisüzemi, akár nagyüzemi szemmel nézzük is. Ezt a trendet tartotta 2019-ben is a piac, megint csak kapkodtuk a fejünket a sörpremierek, új sörfőzdék, sörfesztiválok és még újabb kocsmák között. Megpróbáljuk összeszedni vázlatpontosan mi is történt, aztán majd bontásban jönnek a főzdék-sörök, fesztiválok-egyebek!

A kisüzem még brutálisabb lett!

Egyértelműen a kisüzemek fejlődése határozta meg újra az évet sör szempontból, úgyhogy mondhatni folytatódott a már korábbi években megszokott trend. Gyakorlatilag az mondható el a nagy egészet nézve, hogy limitált sörszériák és extrémebb sörök uralták az évet.

Sok sörfőzde bővült szortiment tekintetében, a már meglévő sörök mellé megint iszonyat mennyiségű új sör érkezett és év végére begyűrűzött egy másik trend is. Az üveges kiszereléseket többen is lecserélték dobozos verziókra! Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy több sörfőzde is belevágott a dobozoló berendezések beszerzésébe, hogy házon belül tudják ezt megoldani.

A másik nagy trend pedig a Barrel Aged (hordóérlelt) sörök térnyerése, amire több főzde is nagy hangsúlyt fektetett és különböző hordókban érlelik a söreiket. Leginkább a Horizont és a Mad Scientist az éllovasai ennek, ők kifejezetten „hordóparkot” hoztak össze maguknak, hogy tudjanak játszadozni.

A sörmultik között változatlan a hegemónia

A nagy sörgyárak között nem volt sok változás az előző évhez képest, nagyjából megint a Heineken vitte a prímet az Óvatos Duhaj termékcsaláddal. Nem csak bővítették a portfóliót (Meggyes), hanem piacra dobták az első, fogyasztó által kitalált sörrecept produktumát, a Porter személyében. Ezzel egyidőben útjára indították a második Soproni sörversenyt, aminek most januárban lesz eredményhirdetése és egy hop lagerben manifesztálódik majd.

Az év elején még bőven azt hittem a Dreher oda fog durrantani és elveszi a reflektorfényt a Heinekentől, de úgy rendesen, hiszen rögtön kezdésnek kijöttek a megújult Dreherrel és nem sokra rá érkezett a Red Ale is, kvázi mint egy szárnysegéd. De a kezdeti lendület sajnos csak részben folytatódott, hiszen kijöttek egy IPA-val, ami Kalandor IPA néven futott és eljutott pár kocsmába is, megosztó véleményeket generálva.

A többi sörgyárnál semmi olyan nem történt, amit egyáltalán említeni tudnék.

Sörfesztiválok és kocsmák mindenütt

A tavasztól őszig tartó időszakban gyakorlatilag egymásnak adták a kilincset a sörfesztiválok, nem nagyon lehet változásokról beszélni ezen a téren. Messze megint vitt mindent a BPBW (ITT ÍRTUK MEG AZ ÉLMÉNYEKET), kétség sem fér hozzá. Az egyedüli olyan sörfeszt, ami felveheti vele a versenyt a Főzdeparkos KRAFT feszt, amit bár ősszel nem rendeztek meg, de remélhetőleg visszatér majd idén.

Kocsmák tekintetében azért voltak történések. A MONYO megnyitotta saját helyét a város szívében, amit nemrégiben teljesen át is vettek (korábban a Kakas brigád üzemeltette). A Beerselection bár nem kocsma, de idén kibővült, megújult. A FIRST megnyitotta a Local-t a Madách téren. Mondhatni a saját márkás kocsmák éve volt ez, ami egy jó trend véleményem szerint.

Sörértésileg változtak is a dolgok meg nem is

2019-ben már tényleg minden adott volt ahhoz, hogy nagyobb tömegeket érjenek el a sörkülönlegességek és egyre több sörtípust ismerjenek meg a fogyasztók. Ez leginkább annak köszönhető, hogy nem csak a multik adták a lovat a fogyasztók alá a szélesebb palettával, hanem egyre többféle kisüzemi sörhöz is hozzá lehet jutni a boltok polcain, megfizethető áron.

Azonban sajnos az is látszik, hogy kellő iránymutatás nélkül nehezen tudják még értelmezni az emberek a söröket. Az egyszerűbb, de mégis a közízléstől eltérő sörök a boltok polcain sem a legkelendőbbek és ha például a legolcsóbb portert/stoutot veszik le a polcokról, ami 100 forinttal olcsóbb a már bizonyítottan primör söröknél, akkor már bele lehet olyanba futni, ami elveszi az ember kedvét a kísérletezéstől.

Ez lesz az egyik sarokpontunk 2020-ban, hogy némi útmutatást nyújtsunk a sörökkel kapcsolatban az alapoktól kezdve. Mindezt nem csak írásos formában, hanem sörkóstolók keretein belül is.

Mi is szépen haladtunk a fejlődés útján

Rögtön januárban lecseréltük a weboldal mögötti rendszereket, hogy még tutibb legyen a felhasználói élmény, ne legyenek leállások, „biztonságosabbak” legyünk (https-re váltás). Ez nyilván a száraz része a mindennapoknak, de ez a „motorháztető alatt” rész, ami megalapozta a 2019-et.

Egyre többen követtek minket FB-on és Instán is, amiért végtelenül hálásak vagyunk és próbáljuk ezt minőségi tartalommal és nyereményjátékokkal megköszönni. Abszolút hobbi projekt jelleggel belevágtunk a videózásba is, amit idén megpróbálunk kimaxolni.

Ami pedig a legnagyobb örömmel tölti el a szívünket, hogy gyakorlatilag nekünk vannak a leginkább elkötelezett és hűségesebb követőink nem csak sörös berkekben, hanem iparágakon átívelően is! Rengeteg olyan ember van, aki követ minket, hozzászól a tartalomhoz, beszélgetések alakulnak ki az eltérő vélemények által és bár erre nincs számadatom, de szerintem 2019 volt az az év, amikor többetekkel személyesen is összefutottunk és végre arcot is tudtunk kapcsolni egy hozzászóláshoz, természetesen egy sör mellett.

Ezt tartogatja a jövő

Egy kicsit megirigyeltük a videós tartalmakat másoktól, úgyhogy ez lesz az egyik fő fókusza az évnek, hogy minél többet tudjunk videózni és mindezt talán még szórakoztatóan is tudjuk csinálni. Ebből kifolyólag is újra nekifutok a szerkesztők toborzásának, hátha lesznek olyan elborult arcok, mint én és megtaláljuk a közös hangot.

Másik nagy vállalás, hogy 2020-ban kicsit kibővítsük a fókuszunkat és elmenjünk nemzetközi fesztiválokra, feltérképezzünk Budapesten kívüli eseményeket, helyeket is. Ez annyira nem hangzik nagy falatnak, de azt figyelembe véve, hogy a Szűretlen mellett van polgári munkája és néha magánélete is az embernek azért már kicsit melósabb.

Köszönjük a sörfőzdéknek, sörgyáraknak, partenereknek, kollaboránsoknak a 2019-es évet, ígérjük, hogy kevesebbet nem fogunk inni, de legalább idén is lapot húzunk 19-re!

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel