Main Area

A csapból is Horizont sör folyik – Horizont Taproom

Manapság már nem izgul fel senki különösebben, ha egy főzde azt mondja, hogy van már Taproomja. Viszont más téma, ha az ténylegesen a főzdében van. A Horizont pont így járt el és milyen jól is tette!

Az elmúlt 1,5 év nem éppen arról szólt, hogy rengeteg új kisüzemi sörös hely nyitott, inkább csak amolyan stagnálás volt jellemző a piacon. Nyilván vannak olyan kivételek, mint a Szomjas Farkas saját helye, de azért nem ez volt a jellemző. Az pedig még kevésbé fordult elő a pandémiás idők előtt is, hogy egy főzde taproomot nyisson, ráadásul a főzdéhez kapcsolva.

A taproom a hazai sörös közönségnek talán nem ismeretlen kifejezés, de azért nem árt kis magyarázat hozzá. A taproom kifejezés alapvetően azt jelenti, hogy egy adott főzde sörei kerülnek dedikáltan csapra vagy legalábbis a csapok nagy részét azok teszik ki. Hívhatnánk akár márkakocsmának is a koncepciót, de valójában ez a kifejezés a craft sörös körökben terjedt el és némileg többlettartalmat hordoz magában. Jelen esetben éppenséggel azt, hogy a legfrissebb, legújabb sörök folynak a sörcsapokról, közvetlenül a főzdéből jönnek a sörök.

Még amolyan beta módban fut a Horizont Taproom, de elég ígéretesnek tűnik az a koncepció, hogy elvándoroljanak a sörszeretők a Főzdeparkba és csapról igyák az egyik legismertebb hazai főzde söreit. Ami viszont megkülönbözteti ezt egy valahol a városban kihelyezett taproomtól, hogy két sör között akár fel is kerekedhetünk és benézhetünk a főzdébe, hogy mégis hol készül a Hazy Queen és most éppen aktuálisan a Night Shift.

“A Horizont számára mindig is fontos volt, hogy olyan söröket készítsünk, melyek ízlenek a fogyasztóinknak, ez az elsődleges szempont akkor is, amikor az új sörökön gondolkodunk. Viszont egy főzdének közvetlen kapcsolata a fogyasztókkal, ahol személyesen mesélhetünk a sörökről vagy kapunk visszajelzést csak egy fesztiválon vagy egy taproom-ban van. Ezért szerettünk volna mindenképpen egy saját taproom-ot, ahol ezek a találkozások létrejöhetnek. Már az első néhány esemény nagy élmény volt számunkra.” – osztotta meg velünk Ottó Gábor, a Horizont Brewing ügyvezetője

Nagyon hangulatosra sikeredett a Taproom és kifejezett céljuk volt, hogy ne egy tucat helyet csináljanak, mint ahogy általában a taproomok készülnek (téglafalak, neonok, sejtelmes félhomály). Szerintem abszolút sikerült ezt összehozniuk, mert amellett, hogy szép, letisztult érzés fogja el a látogatót, mégis van egy bája annak, hogy egy ajtóval odébb már a sörfőzde van. Összesen 10 csapról lehet választani, amikor sört szeretnénk kérni és itt garantált, hogy ha az egyik sörcsap lefogy, akkor vagy ugyanaz vagy pedig valami még durvább cucc kerül a helyére. Az egyik csap ráadásul egy dedikált NITRO-s stout csap, amin éppen most a Selfish Games sorozat málnás stout söre folyik.

Gáborék tudatosan alakították így a Taproomot: “Sikerült az elmúlt években megtalálnunk a Horizont identitását és kijelölni az utat, amit be szeretnénk járni. Ennek egy lényeges eleme a megjelenés és design, ami minden Horizont-tal való találkozáskor meghatározó kell legyen. Ez a taproom esetében sem volt másképpen. Olyan egyedi kialakítású taproom-ot álmodtunk meg, ami nem hasonlít a megszokott taproom stílushoz, miközben visszaadja a Horizont márka egyedi megjelenését.”

50 fő fér el egyszerre, ami szerintem több mint elég és pont tökéletes a céges rendezvényekhez. Lelki szemeim előtt már látom, ahogy az irodisták beszabadulnak a gyárterületre és bulikáznak. Egyedül az vetheti vissza kicsit a féktelen és véget nem érő bulikázást, hogy nincs, ami felszívja az alkoholt (meg persze a záróra). Konyha nincsen, ami azt hiszem egy olyan dolog, amivel együtt lehet élni, főleg ha belegondolunk, hogy nem egy étteremben, hanem egy sörfőzdében vagyunk. Viszont rendezvényekre tudnak kaját intézni és még valamelyik foodtruck kitelepülése is kilátásban van. Vagy megoldhatjuk magunknak és rendelünk oda kaját.

Én kifejezetten üdvözlöm a koncepciót, hogy a Horizont a főzde mellett, azzal egybekötve nyitotta meg a taproomját, már csak azért is, mert végre valamiért nem kell Kispestről a városba másznom. Megvan a hangulata a helynek, bár este némileg horrorfilmbe illő a kihalt Főzdepark területe, de nekem ez is tetszett valójában. A főzdefriss sörökért mentek, de az érzésért, hogy “az egész Főzdepark a tietek zárás után” maradtok!

Egyelőre csak előre egyeztetett időpontban vannak nyitva sörkóstolókra, főzdetúrákra céges bulikra vagy egyszerre a háromra. Tavasztól viszont állandó nyitvatartást is terveznek, de ezt majd meglátjuk, ha odaérünk. Addig is az [email protected] címre írjatok, ha bulikáznátok!

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel