Main Area

A dobozos söröket élteti ma a sörnép

Már mindennek van világnapja és ez alól a sörök sem kivételek. Ma azonban egy bizonyos kiszerelésnek, a dobozos söröknek van a napja. Nézzük hát meg, hogy miért is jó dobozból inni a sört!

A sörösök globál világnapja augusztusban lesz majd, de addig sem kell félni attól, hogy ünneplés nélkül maradunk hiszen ma például a dobozos sörök napja van. Kicsit most átpörgetjük, hogy mit is tudunk a dobozos sörökről és miért nem ördögtől való így inni a sört.

Dobozos sörtöri

A dobozos sörök napját nem meglepő módon Amerikában találták ki és tudomásom szerint nem lett belőle világnap, hanem amolyan nemzeti szinten megtartották a dolgot. Nyilván ez nem gátol meg senkit abban, hogy ezt magáénak érezze akármelyik országban is él. A dátum is egyébként az USA földjéhez kötődik, mivel 1935 január 24-én adták el az első dobozos sört a Virginia állambeli Richmondban. A Gottfried Krueger Brewing Company volt az aki 2000 doboz Krueger’s Finest Beer és Krueger’s Cream Ale sört szállított ki aznap. A sörfőzde az American Can Company-vel együttműködve hozta össze az első dobozba zárt söröket, amik már légmentesen zártak és volt egy speciális bélelés a dobozon belül, hogy ne alumínium íze legyen a sörnek.

Dobozos VS üveges

A dobozos sörök egy elég nagy szeletet hasítottak/hasítanak ki a sörforgalomból és ez évről évre egyre növekszik. Itt többnyire mindenkinek a bolti polcok, dohányboltok, kisközértek polcai ugranak be, ahol halomban állnak a nagyüzemi dobozos sörök és a silány minőségű sörre hasonlító dolgok. Azonban amióta a sörpiac felpörgött (kb a craft beer fogalom megjelenésével) azóta például az amerikai sörgyártók egyre inkább állnak át az üveges sörről a dobozosra, több okból kifolyólag is, amikről majd hamarosan regélek.

A hazai kép sem sokban különbözik, hiszen a kisüzemi sörök sem csak 0,33-as (néha 0,5-ös, ha Szent András felé járunk) üveges kiszerelésben érhetőek már el, hanem egyre több sör kerül például dobozba is. A Reketye, a Brew Your Mind és a FIRST-ös srácok, akik ennek a kiszerelésnek a hírvivői. A FIRST sörei pontosabban a legnagyobb kirakatarcai a dolognak hiszen a söreikből az a kihívás, hogy üvegeset találjon az ember. Náluk ráadásul nem csak 0,33-as kiszerelés van a dobozból, hanem a „tömegsöröket”, amik a közértek hűtőibe is kerülnek, például fél literes méretben is lehet kapni.

HA KEDVET KAPTATOK A DOBOZOS SÖRHŐZ, AKKOR ITT TALÁLJÁTOK FŐZDÉKRE BONTVA ÉS A SÖR ADATLAPJÁN AKÁR MEG IS TUDJÁTOK RENDELNI

REKETYE

BREW YOUR MIND

FIRST

A dobozos sör szép, a dobozos sör jó, a dobozos sör szeret téged

FIRST készített egy kis infografikát, amin rajta van, hogy miért is jó dobozos sört inni és mivel minden szemponttal egyet tudunk érteni, ezért ezeket a pontokat alapul véve mondjuk meg a tutit.

KÖNNYŰ

Ez egy elég nyomos és egyértelmű érv, hiszen az üvegnek jóval nagyobb súlya van, mint az alu dobozoknak. Elég csak egy rekesz és egy tálca sör megemelésére gondolni. És arról már nem is beszélünk, hogy mivan, ha az ember nincs felvértezve az üveges sörök szállítására alkalmas eszközzel, akkor még csörömpölhet és törhet is az üveg!

FRISSEN TART

Akármennyire is gondolnánk, hogy nem fontos az az apró különbség, hogy légmentesen vagy csak közel légmentesen zár-e a kiszerelés, amibe a sörünket tesszük, sajnos nagyon is fontos. Az a kis apró különbség ugyanis az oxidáció melegágya, ami eléggé elcseszheti az amúgy parádés főzet élményét. A dobozos sörök is elvesztik idővel a „zamatukat”, de ki ne örülne annak, ha ez csak később következne be?

VÉD A FÉNYTŐL

Itt megint elég triviális a dolog. A dobozon nem lát át az ember, az üvegen pedig igen. A napsugarak képesek ugyanerre és hát ők kicsit erősebben néznek, mint mi. Az UV határozottan nem kompatibilis a sörrel.

GYORSAN HŰL

Ez nyáron egy elég fontos (ha nem a legfontosabb!!!) tényező a sörrel kapcsolatban. Egyszerűen csak annyi a sztori, hogy a dobozban (és a doboz maga is) gyorsabban hűl le.

KÖRNYEZETBARÁT

A dobozos kiszerelés 100%-ban újrahasznosítható. Pont.

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel