Main Area

A II. Soproni Sörverseny nyertes receptje megelevenedett - Hoplager

A Soproni sörgyár második alkalommal rendezte meg a saját házi sörversenyét, amire hoplager recepteket lehetett nevezni. Most pedig már kóstolni is lehet Cserjés László nyertes receptjének gyümölcsét, a Hoplagert!

Idén eddig nem nagyon mutattak hajlandóságot a sörgyárak arra, hogy ténylegesen sörrel rukkoljanak elő, inkább a hard seltzer volt a befutó mind a Drehernél, mind a Borsodinál. Az okát ne kérdezzétek, csak tippelni tudok, hogy már a nyári kiülős időkre terveznek. De hogy miért nem sörrel azt tényleg nem tudom. Mindenesetre a Soproni szerencsére nem szállt be ebbe az értelmetlen fegyverkezésbe, hanem kijöttek a II. Soproni Sörverseny győztes receptje alapján készült Hoplagerrel, ami az Óvatos Duhaj család legújabb tagja.

Február közepétől vásárolható meg a hazai boltokban a II. Soproni Sörverseny győztesének, Cserjés Lászlónak a receptje alapján készült sör, a Soproni Óvatos Duhaj Hoplager. A házi sörfőzés és a sörkülönlegességek népszerűsítését célul kitűző sörverseny győztese számára rendkívüli élmény volt a Soproni Sörgyár profi sörfőzőivel való közös munka, és nagyon büszke arra, hogy egy valódi termék lett a receptjéből, hiszen számára ez már több mint hobbi: főállása mellett sörfőző diplomát is szerzett már.

26 házi sörfőző receptje közül választották ki ezt a receptet a szakmai és fogyasztói zsűri tagjai. Ez volt ugyanis, ami a leginkább megfelelt a versenykiírás kívánalmainak, vagyis „ötvözi az ismert és szeretett láger ízt és az izgalmas komlójegyeket”. A szakmai zsűriben többek között Bajkai Tibor az Első Magyar Házisörfőző Egyesület elnöke, Rebák Tibor sörfőző, a BPBW Budapest Beer Week főszervezője és a Dealbreaker alapítója, és Lados Péter a Soproni Sörgyár sörfőzőmestere volt benne, de a sörfogyasztók közül és szép számmal hívott meg a Soproni jelentkezőket véleményezni a legjobb recepteket.

A Hoplager a legismertebb és legnemesebb virágos, citrusos és gyümölcsös ízű német komlófajtákat kombinálta újvilági fajtákkal. Az eredmény egy könnyen fogyasztható, 4,5 százalékos alkoholtartalmú, üde és gazdagon aromás láger lett.

Büszke vagyok arra, hogy az ország egyik legismertebb és legkedveltebb sörmárkájának újabb változata az én közreműködésemmel készült el. Különösen értékesnek látom azt a tapasztalatot, amit a Soproni Sörgyár sörfőzőmesterével való közös munka során szereztem. A gyártási folyamat megtervezésének, a receptúra megalkotásának minden egyes fázisában részt vehettem, ami azon kívül, hogy nagyszerű szakmai kihívást jelentett, igen megtisztelő is volt számomra. Példaértékűnek tartom a kezdeményezést, amelyben egy profi sörgyár és egy otthoni sörfőző működhetett együtt” – mondta el Cserjés László, a II. Soproni Sörverseny győztese.

Habár a felsőerjesztésű sörök növekvő népszerűségnek örvendenek, mégis a legtöbb az alsóerjesztésű láger sörökből fogy Magyarországon: a hazai piac 90 százalékát ezek adják. A hoplager azért különleges, mert főzése során – a modern IPA-k mintájára – a hideg sörléhez kerülnek a komlók, így az illóolajok nem forrnak el, izgalmas komlós jegyek maradnak az italban, miközben a megszokott világos sör ízéhez képest citrusosabb, fűszeresebb aromák keletkeznek.

A végeredmény egy olyan ivósör lett, ami tök jó, ha van a hűtőnkben, abszolút csúszik, de ha inkább a primőrebb árut szeretjük, akkor egynél tovább nem fogunk jutni belőle. Nem ettől kell azt várni, hogy a kedvenc sörünk lesz, de szerintem egy teljesen élhető sört tettek le az asztalra, ami könnyen iható és pl egy esti meccshez, nyáron fűnyíráshoz vagy akár a sütögetős kerti partira is teljesen jó opció. 

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel