Main Area

A karácsonyi előfutár megérkezett – Esthajnal ’20

A sörök világában már évek óta a Békésszentandrási Esthajnal sör eljövetele jelenti, hogy közeleg a karácsonyi banzáj. Idén is eljött ez az idő, mutatjuk most mit főztek ki nekünk!

A Szent András tematikus sörei már mondhatni beleégtek a mindennapokba, minden évben várja őket az ember, hogy most vajon mit találtak ki, amivel csavarnak egyet a tavalyi verzióhoz képest. Az Esthajnal sör pedig egy extra üzenetet is hordoz magával, ugyanis a sörfőzde karácsonyi söre azt is hivatott jelenteni, hogy a Karácsony már egy köpésre van.

A 2020-as verzió már a nyolcadik a sorban, ez a legrégebb óta ismétlődő és újjászülető darabja a sörfőzdének a tematikus sörök tekintetében. Az idei verzió egy feketeribizlis balti porter, amit az ünnepi asztal ihletett, de a valódi feketeribizli, a minőségi alapanyagok és a közel harmincéves szakértelem tesz még különlegesebbé.Az Esthajnal ’20 egy ízgazdag csavar, melyet a valódi feketeribizli, a sűrű, kávébarna hab és a tejcsokis, diós stílusjegyek tesznek utánozhatatlanná.

ITT A 2017-ES VERZIÓ BESZÁMOLÓJA 

ITT A 2018-ES VERZIÓ BESZÁMOLÓJA

ITT A 2019-ES VERZIÓ BESZÁMOLÓJA

"Éjfekete meglepetés, télnyitó desszertsör vagy a legjobb karácsonyi ajándék? Ez a sör a maga 19,5 Balling fokával olyan sűrű, hogy desszertként önmagában is megállja a helyét." Azért ez egy elég merész kijelentésnek tűnik, ismerve, hogy a konkurencia milyen sörökkel rukkol elő a téli időszakra (elég csak a Night Shift-re gondolni), de vajon tényleg hozza-e a szintet?

Az üveg kibontásakor rögtön arcon csap a feketeribizli illata, talán egy kicsit intenzív is egyeseknek, nekem amolyan igazi ribizli feeling. Ha hagyjuk egy kicsit levegőzni, akkor már bekapcsolódik a kávés, kakaós beütés is a háttérben. Az első korty pedig felemás érzéseket kelt bennem. Mivel rettentő domináns a feketeribizli benne, ezért a 8%-os, porter jellege, ereje nekem nem jön át elsőre, kell pár korty mire érzem ezt is benne. Amolyan kellemesen kortyolható sör köszön vissza. A legnagyobb/egyetlen baja számomra, hogy a testet hiányolom, de nyilván nem egy gyümölcsös baltic portertől kell elvárnom ezt. Ez kb egyéni szoc problémám, ettől a sör még nagyon korrekt lett.

Ha a nagy egészet nézem, hogy milyen sörök jönnek majd még ki idén, illetve mik jöttek már ki, akkor az erős középmezőnybe lehet pozícionálni a 2020-as Esthajnalt, de ha az ár-érték arányt nézzük, akkor már inkább az erősen ajánlott csoportot súrolja. Mindenképpen szerezzetek be pár üveggel az ünnepekre és kóstoljátok meg ti is. A karácsonyi menü mellé abszolút illeni fog majd a sör, teljesen bejgli kompatibilis!

ESTHAJNAL ’20

Feketeribizlis balti porter

ABV: 8,0%

Maláta: pilseni-, karamell-, müncheni-, csokoládémaláta

Komló: hallertau perle

Élesztő: W34//70

Egyéb összetevők: valódi feketeribizli

Extrakt (szárazanyagtartalom): 19,5 Balling

IBU: 33

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel