Main Area

A kerti partik kötelező söre!

Szépen csendben berobbant az életünkbe a Borsodi legújabb söre, ami garantáltan egy nyári sikertörténet lesz a sörfogyasztók körében, hiszen pontosan a sütögetések és vízparti chillezésekhez lett tervezve.

2020-ban már nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy a sörfogyasztói szokások jelentős változáson mentek keresztül az elmúlt években, ami részben a kisüzemi sörök térnyerésének köszönhető. Kezdetben még azt is kevesen tudták, hogy mi az az IPA, de aztán egyre másra jöttek a nálunk eddig rejtőzködésben élő sörstílusok (APA, porter, stout), amik ma már teljesen hétköznapinak számítanak. Azonban a nagy hírnév még váratott magára, mert a kisüzemi sörök nagyon tetszetősek lettek, de az árazásuk miatt nem mindenki számára fért bele a büdzsébe. És most egy nagy ugrással megérkezünk a jelenbe, ugyanis mostanra kijelenthetjük, hogy a nagyüzemek is felvették a kesztyűt és abszolút ráéreztek az ízére a dolognak és piacra dobták a saját értelmezésüket a sörstílusokról. IPA, APA, Porter és az idei sláger a hoplager.

Ezzel el is értünk a Borsodi Hoppyhoz, jelen cikkünk alanyához, ami egy újfajta megközelítéssel próbálja meg elnyerni a fogyasztók tetszését, ugyanis nem az „IPA háborúba” szálltak be, hanem inkább egy igazi nyári könnyed, de mégis a trendeket követően komlós sörrel rukkoltak elő. És egyébként azt is kijelenthetjük, hogy a versenytárs által őszre bejelentett, de még meg nem jelent hoplagernek is rögtön állítottak egy ellenfelet. Másrészt az a gondolat is meghúzodott amögött, hogy a hoplagerrel indították el az új termékcsaládot, hogy a magyar fogyasztók többsége még mindig a láger típusú söröket választja, így olyan sört szerettek volna főzni nekik, ami nem áll ettől távol, de követi az elmúlt évek trendjeit és kis utazásra viszi őket a komlós sörök világába.

De mégis mi a pék az a hoplager?

Szerintem a lagert nem nagyon kell bemutatni senkinek sem, hiszen valószínűleg mindenki azzal kezdte a sörivó pályafutását. Minden talponállóban, sarki kocsmában ez folyik a csapokból, nevezzük leánykori nevén világos sörnek (nyilván ez általánosítás, de a köztudat még mindig egyenlőségjelet tesz a kettő közé). A hoplager egy olyan világos sör, ami a bátrabb komlóhasználattal nemcsak a keserűséget, hanem különleges aromákat is visz a sörbe. Az eredmény pedig egy könnyen iható, de extra komlós ízvilágú sör lesz. Különleges kombinációja a könnyen fogyasztható üde lager és az erősebben komlózott felső erjesztésű söröknek.

Minden újdonság megérdemel egy új ruhát is

Még mielőtt akármit is tudnánk a belbecsről, már rögtön egy dologgal szembesülünk a sör választásakor, a csomagolással. És oh boy, ezzel már kiemelkedik a hazai nagyüzemi palettából a Borsodi Hoppy. Egyszerű, letisztult, szerintem tökéletes. Egyrészről figyelemfelkeltő, hiszen a csomagolások többségén hemzsegnek a szimbólumok, formák, szöveg a Borsodi Hoppy esetében viszont elkap a „már csak azért is kíváncsi vagyok mi ez a polcokon” érzés, mert elüt a tömegtermékektől. Másrészről pedig nekem a craft vonalat idézi, ott jóval többször visszaköszön ez a letisztult forma! Egy dolog hiányzik csak a csomagolásról, az pedig, hogy milyen komlók vannak benne, de szerintem ennek hiányát túléli mindenki. Ráadásul mivel ez egy új termékcsalád első tagja, így az elkövetkező sörök is ezt a ruhácskát fogják magukra ölteni, ami már alapból is jól hangzik.

A sör, aminek a kertipartikon a helye

Mindenről beszéltem eddig, csak a lényegről nem! Kibontás után az első, ami rögtön orron csap az a komló. Brutálisan komlós illata van. Nekem ez kifejezetten bejön, mert IPA-ban is azt szeretem, amiben harapni lehet a komlót, de itt kevésbé intruzív, kifejezetten jól áll neki. Kortyolás után pedig még mindig nem csökken a lelkesedésem, egy rettentő üdítő, könnyen iható sör bontakozik ki. Nyoma sincs utóíznek, mellékíznek. Egyébként az is sokat hozzátesz az élményhez, hogy pl. a kukoricadara is kikerült az összetevők közül, bár nem (csak) ennek köszönhető szerintem a végeredmény. Az meg csak hab a tortán, hogy várhatóan ez is 300 forint alatti árcímkét kapott, ergo instant megy a kosárba, ha nyári sörözést tervez az ember.

Brave new world

Amellett, hogy megvan a nyári nagyüzemi ivósöröm, valójában a sokkal nagyobb hír a dologban, hogy a Borsodi is elindult a trendkövetés útján, hiszen a Borsodi Hoppy abszolút telitalálat volt és ez csak az első lépés! Ahogy azt megtudtuk tőlük ez nemcsak egy egyszeri, különleges kiadás, hanem egy új termékcsalád első tagja, ergo izomból rámennek a termékfejlesztésre. Alapvetően eddig csendben a háttérből figyelték a versenytársakat, monitorozták a fogyasztói reakciókat és bővítették a gyárukat, kapacitásukat. Most pedig lecsapnak és abszolút izgatott vagyok, hogy mi lesz a következő, amivel előrukkolnak.

Végszónak nem is nagyon bonyolítanám túl a dolgokat, mert szerintem elég egyértelműen lejön a cikkből, hogy „örülünk Vincent” és a Borsodi tényleg nagyot tudott robbantani a Borsodi Hoppyval. Valószínűleg a grillrácsok mellett és parkban sörözések alkalmával sűrűn fogunk találkozni vele!

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel