Main Area

A kisüzemi cider, ami magyar is, meg nem is

A ciderekről manapság nem nagyon lehet hallani, eléggé elviszik a reflektorfényt a tényleges sörök. Most viszont pont egy ciderről fogunk regélni, méghozzá egy őrült kutyás ciderről!

Mad Dog cidereinek történetéért egészen 2007-ig kell visszautaznunk az időben, amikor is Keith Mahoney egy itteni munka miatt Magyarországra költözött. Angliából származott, ahol elég nagy hagyománya van a cider készítésének és fogyasztásának is és leginkább ezért is tűnhetett fel neki, hogy akkoriban még nem nagyon lehetett cidert kapni itthon vagy legalábbis nem nagyon volt választási lehetősége az embernek. Mindezt annak ellenére, hogy milyen királyságos almatermő vidékeink vannak. Innen azért lehet sejteni, hogy mi lett a következménye a dolognak…

Szó szót követett (meg rengeteg tervezést, meg ötletelést, meg befektetett munkát) és már 2014-ben járunk, amikor is megalapították Andival a céget, amit most a Mad Dog néven ismerhetünk.

Az arcok a cider mögött

Gál Andrea felel az üzletvitelért, Keith Mahoney pedig a stratégiáért, de mivel két fős a cég, nagyjából mindenki csinál mindent.

Keith 11 éve jött Magyarországra, eredetileg egy nemzetközi logisztikai cég itteni leányvállalatának megalapítása és vezetése céljából. Aztán úgy megszerette az itteni életet - "mintha mindig vakáción lennék" - hogy miután befejezte küldetését a cégnél, nem is ment vissza Angliába.

Andi a kertészeti egyetemen végzett, és eredetileg borász szeretett volna lenni, de aztán másfelé terelte az élet, és főleg környezetvédelmi és területfejlesztési EU-s projektek irányításával kezdett el foglalkozni, illetve foglalkozik a mai napig is.

A cider mindkettőjüknek már külön-külön is nagy szerelme volt, Andi a közgázon ebből írta a kötelező üzleti tervét, Keith pedig, angol lévén már nagy tapasztalattal rendelkezett a cider ivás terén, illetve fiatal korában készített is otthon magának. Ezen túl egy angol cider farmon eltöltött pár hónapja alatt kitanulta a cider készítés gyakorlati fogásait.

Mad Dog cider

A kísérleti főzetek elég jól sikerültek ahhoz, hogy csak kis tökéletesítésre szoruljanak, ezért útra keltek némi szakmai kitekintésre és meg sem álltak a cider bölcsőjéig, az angliai Somersetig. Gyakorlatilag ennek a kiruccanásnak az eredményét kóstolhatjuk most is, amikor felpattintunk egy Őrült Kutyás cidert. Több almafajtát mixelnek össze a végtermék érdekében, amiket mind az üzemükhöz közel eső gazdaságból szereznek be.

Először kb. 10 éve találkoztak (természetesen egy kocsmában), és egyből megvolt a közös téma, a cider, de a forgalmazást csak a tavalyi évben kezdték el. Nem feltétlenül csak a ciderkészítés a tervük, hanem az edukáció is, hogy mégis milyen a tradícionális cider.

Per pillanat 4 féle ciderük van, amik közül választhatunk és ízlelgethetjük. Van egy alapdarab a klasszikus ciderük, ami gyakorlatilag az összes többi tételnek az alfája és omegája. Ez kevéssé hasonlít a boltban kapható változatokra, ugyanis azokkal ellentétben egyáltalán nem édes, hanem klasszikus száraz ciderről van szó. Ezt az alapot bolondítják meg feketeribizlivel vagy gyömbérrel, így máris megvan az első három tétel. A negyedik tétel pedig kicsit "fekete ló", mert Forralt Cider néven fut és az a különlegessége, hogy optimalizálva van a téli hidegek esetében arra, hogy felmelegítsék, mert a benne található fűszerek kihozzák belőle a legjobb arcát.

Van viszont két változat, amik kísérleti stádiumban vannak. Az egyik a szénsavas almalé - Almafizz terméknéven - ami szintén 100%-ban csak almából készül, szénsav hozzáadásával, de alkoholmentes (UPDATE: azóta már ez is a szortiment állandó tagja lett). A másik pedig a MadDog BadBoy, ami jelenleg palackozva nem kapható, csak csapon elérhető. Ez egy alap cider, de mivel más almafajtákból készül, mint a sima MadDog, ezért az íze is más, kicsit citrusosabb, savasabb. Ezek mellett még egy málnás verzióval is kísérleteznek még, ami elég izgalmasan hangzik.

Hamarosan érkezik a nagy cider teszt is, amit már pár hete lenyomtunk, de annyi minden történt (közte az is, hogy sosem volt igazi kinti, parkban sörözős időjárás) az elmúlt időszakban, hogy ez kicsit háttérbe szorult. Addig is kóstoljatok rá ti is a Mad Dog ciderekere, hogy megnézzétek igazat mondtam-e. 

ITT TALÁLJÁTOK A BESZERZŐ HELYEKET

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel