Main Area

A Lidl megint sörben fürdet minket

A Lidl mostanában nagyon beerősített sör fronton: előző hónapban még nagyon megérős belga sörpakkal ostromolta pénztárcámat, e hét csütörtöktől pedig a magyar kisüzemi cuccokból dobott össze egy elég szép válogatást.

Jó szokásunkhoz híven lássuk tehát, mivel nyerte el a Lidl a hét legfaszább szupermarkete címet nálam.

Monyo – SchatziSummer Syndrome és American Beauty

Kezdjük rögtön az akció egyik nagyágyújával: A Monyo mára a magyar kraft-élet óriásává nőtte ki magát, így a név annak is ismerős lehet, aki nem komló ízzel a szájában ébred minden nap.

Első sör tőlük a Schatzi, egy elég szépen összerakott német búza, ami hozza a stílustól megszokott banános-szegfűszeges ízt.

Második sörük története már izgalmasabb, hiszen a Summer Syndrome eredetileg egyszeri főzet lett volna, csakhogy a nagyközönség visszatapsolta. Típusát tekintve egy jó kis ivós, szépen megkomlózott blonde ale, amit kb úgy kell elképzelni, hogy félúton van a jól megszokott lager és a mostanában dübörgő IPA között: előbbiből a könnyen iható, szomjoltó jelleget, utóbbiból a jellegzetes ízeket hozza. Nyárra igen eltalált választás.

Végére hagytam személyes kedvencemet, az American Beauty-t, ami részben felelős azért, hogy beleszédültem ebbe a sörös világba. Első szerelmek egyike ő és a rajongás azóta sem csökkent. A hölgy egyébként egy APA, amire az jellemző, hogy szépen lavírozik a komlós keserűség és a malátás (cseh pilsneres) édesség között, sörünk esetében kitörő sikerrel. Érdekesség még, hogy a Beauty az a botrányhősnő, akinek teljes receptje ki van plakátolva a Dreher elé.

Mondanom sem kell, a 600 Ft/üveg árért mind (de főleg a Beauty) kötelező darab.

HopTop – Tropical Swinger Club

A másik nagy név egy elég extra sört dobott be a közösbe. A Swinger egy 11-féle gyümölccsel összarakott IPA, de itt nagyon a gyümölcsön van a hangsúly. A Summer Syndrome-hoz hasonlóan ez is egyszeri főzetként kezdte (a Kraft fesztiválon), aztán annyira jól sikerült, hogy csak lett belőle 2-3-sokadik főzet. Simán bepróbálhatja az is, aki nem rajong a keserűért, viszont a 8% pár üveg után könnyen tesz róla, hogy az ember lábának működése hirtelen leálljon. 600 Ft-ért ez is abszolút megéri.

Hopfanatic – APA és Trance

Úgyszintén egy veterán, jól bevált főzde termékei, akikről azt kell tudni, hogy a nevük nem hazudik: sörfőzőjük ugyanis imádja a komlót, ehhez mérten az itteni APA és IPA (Trance) is annak fog betalálni, akinek a keserű sör az igazi. Az 500 Ft pedig még az eddigieknél is barátibb ár.

FIRST – APA és IPA

Bár a FIRST sörei közel sem annyira ritkák nagyáruházakban, mint az eddigiek, az ajánlat azért figyelemre méltó. A főzde nem titkolt célja, hogy egy nem megosztó, megengedhető árú alapsör kínálattal jussanak el mindenhova, ehhez tartja magát az APA és IPA is. Nem túl keserű, nem túl édes, jól csúszik és nem mellesleg 600 Ft-ért itt fél litert kapunk.

Crafted For Lidl – Harcos, HazafiHeuréka és Hombre

A Lidl saját söreivel már megjelenésükkor foglalkoztam Fehér Bálna kollégával egyetemben. Akkor is megállapítottuk, hogy ilyen formában és ennyiért teljesen rendben van a dolog. A Harcos komlós és kicsit földes ízvilágú, a Heuréka egy rendes lager, személyes kedvencem, a Hazafi pedig egy egészen jó ivós APA. (Az Hombre újdonság még nekem is). És ezt még teljes áron mondtuk. Most 250 (írd és mondd: kettőszázötven) forintért adnak egy üveget, aminél szinte egy lépésre van attól, hogy nekünk fizessenek, hogy elvisszük. Ennyiért ilyen minőségű sört nem hiszem, hogy más boltban találnál, így ezekből akár jöhet haza egy karton is. (Én legalább is bespájzolok az APA-ból.)

Sörművek – BojlerRebi és Joe Bácsi

A Lidl-öshöz feltűnően hasonlító kinézetű palackok közül egy IPA, egy ír vörös és egy lime-os sör kerül terítékre. Közülük előbbi kettővel már találkoztam, egy próbát ők is megérnek. A 350 forinttal nem lehet nagyot bukni.

Akcióban szerepelnek még:

Kézműves Sör – Meggyes és Szilvás Sör, valamint Válogatás (2 Pils, 1 IPA, 1 APA, 1 Meggyes és 1 Szilvás)

Maltman – Porter és Búzasör

A tisztesség kedvéért ezeket is ideírom, de innen semmi nem hozott lázba. A Maltman kb bárhol kapható már és a 0,25 l-es kiszerelés azért már nekem is túlzás, a Kézműves Sörről pedig szerintem sokat elárul, hogy kreativitásuk odáig tartott, hogy Kézműves Sörnek kereszteljék el magukat. Budget kategóriában a Lidl kollekciója mindet veri, nagyágyúkért pedig érdemes feljebb görgetni.

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel