Main Area

A NAGY karácsonyi sörajánló

Szokás szerint a sörfőzdék is rákészültek az ünnepi időszakra a maguk módján, ami azt jelenti, hogy kijöttek a karácsonyi söreikkel. Ezeket szedtük most össze nektek, hogy legyen mit inni a bejgli mellé!

A karácsonyi időszak sörös szempontból is mindig egy izgalmas terep, mert karácsonyi tematikájú sörökkel rukkolnak elő a főzdék, amiket kortyolgatva mindenkit elfog az ünnepi hangulat. Csináltak már mézeskalácsos, pités, de madártejes sört is, azonban egy “szimpla” hordóérlelt tétellel is el lehet játszadozni. De vajon idén miből lehet válogatni?

Szent András Sörfőzde - Esthajnal ‘20

Nem is lehetne mással kezdeni a sort, mint azzal a sörrel, ami már évek óta a karácsonyi időszak kezdetét jelenti, a Szent András sörfőzde idei Esthajnal sörével. Minden évben mást palackoznak Békésszentandráson a szezonális szortiment részeként, idén ez egy feketeribizlis Baltic porter lett, ami szokás szerint nagyon bejött.

KATTINTSATOK AZ ESTHAJNAL ’20 TESZTÉRT

Mad Scientist – Almost Over, Gingerbread Latte

A Mad Scientist alapból is mindig elborult sörökkel áll elő, és hát ezt vártuk a karácsonyi söreiktől is. Nem is okoztak csalódást, mert egy fűszeres stoutot és egy mézeskalácsos sört tettek le az asztalra, amik eléggé hívogatóan hangzanak. Az Almost Overnél abszolút jön a Mad-es elborultság, hiszen kakaóbab, szegfűszeg, fahéj, vanília, kardamom és csillagánizs is került a sörbe, ami lehet kicsit sok is a jóból. A mézeskalácsos verzió viszont jóval harmónikusabb, lehet a kevesebb néha több. Ebbe csak olyan klasszik dolgok kerültek, mint gyömbér, kávé, fahéj, szerecsendió és vanília. Szép, kellemes, selymes, könnyen iható inzulinsokk lett.

KATTINTSATOK AZ ALMOST OVER TESZTÉRT

KATTINTSATOK A GINGERBREAD LATTE TESZTÉRT

Yeast Side – Gryphon

A Yeast Side tavalyi karácsonyi söre a Gingerbread Stout volt, de idén emelték a tétet és két RIS-el jöttek ki az ünnepi időszakra, aminek bár a neve nem kapcsolódik a karácsonyhoz, de feelingre mégis azt kapjuk. Két verzió készült a sörből, egy marcipános (!!!) verzió, mandulával és vaníliával, míg a másik Gemenci whisky-s hordóérlelést kapott! Mindenkinek ki kell ezeket próbálnia, már csak a gondolattól is összefut a nyál a szánkban.

Kép forrása: ONE BEER

KROIS Brewery – Brewdolf

A KROIS Brewery nem éppen a mindennapi véráramban van egy sörgeek számára, viszont a Brewdolffal feltették magukat a karácsonyi sör térképre. Ez egy szegfűszeggel, fahéjjal, narancshéjjal, szerecsendióval és vaníliával megbolondított folyékony ünnepi feeling.

Kép forrása: ONE BEER

MONYO Brewing – Los Rodriguez, One Handed Stuntman

A MONYO a szokásos elborult designnal vértezte fel a két karácsonyi sörét a Los Rodriguezt és a One Handed Stuntmant. A főzde visszanyúlt a korábbi kávékülönlegességekben utazó Coffee Collective együttműködéshez és egy határozottan kávés, 10%-os RIS-t tett le az asztalra a mexikói drogbáróra emlékeztető nevű sörnél. A One Handed Stuntman azonban más vizekre evez, egész pontosan árpaboros vizekre. Nem is szaroztak, egy 13%-os sört palackoztak, amit érdemes lassan kortyolni, ha nem akarunk gyorsan csendespihenőre vonulni az ünnepi asztalnál.

Horizont Brewing – Night Shift széria

Nem is nagyon tudok már erről mit mondani, mert annyi cikkben dolgoztam fel a témát, hogy csak ismételni tudom magamat. Az idei Night Shift szériába 6 sör került be, mind idei főzet. Ezek közül mi a RIS-ekre hívnánk fel a figyelmet, mert azokból csípőből lehet két palackkal venni és az egyiket felbontani az ünnepi asztalnál, a másikat meg elrakni a 2021-es karácsonyra.

KATTINTSATOK A NIGHT SHIFT VINTAGE BA RIS TESZTÉRT

zip’s brewhouse – Dobos desszertsör

Korábban már regéltünk elég részletesen a miskolci alakulat desszertsöréről, nem is hiszem, hogy különösebben magyaráznunk kellene, hogy miért kötelező eleme az ünnepi asztalnak, még akkor is, ha nincs kéznél dobostorta.

KATTINTSATOK A ZIP’S DOBOS DESSZERTSÖR MENÜÉRT

Fehér Nyúl – Drink the Christmas Tree

A nyulas főzdénél egy APA-t készítettek karácsonyra (pontosabban újra készítettek), amit nem mással extráztak meg, mint tűlevéllel! Ettől tuti nem fog összeragadni a szád, de vajon megszúrja-e a szájpadlásod a tűlevél? Nem áruljuk el a megfejtést, próbáljátok ki magatoknak.

FIRST – Ugly Sweater

A FIRST háza táján nem a klasszikus RIS vagy barley wine vonatra ültek fel, hanem a saját értelmezésükben álmodták meg a karácsonyi sört. A “Ronda Pulcsi” sör nem más, mint egy DIPA, ami szerintem az egyik legjobb találmánya a sörös világnak. Ebből megiszol egy párat és az is tök mindegy lesz, hogy egy feldíszítetlen műfenyőd van otthon.

Kép forrása: FIRST

Hopfanatic – Zserbó

A kiskunhalasi főzde baracklekváros és diós stoutja a tavalyi karácsonyi sörkóstolón már bizonyított nálunk és simán hozta az ünnepi érzést a szájpadlásokon. Egész pontosan ez lett egybehangzóan a “legkarácsonyibb” sör! Idén sem kell Zserbó nélkül maradnunk és hát szerintem a desszertek mellé meg is van, mit fogtok inni.

Viharsarok – Mézeskalács, Almás Pite

Őszinte leszek, nem kóstoltam egyik Viharsarok sört sem, de szerintem azt elmondhatom, hogy mindkét karácsonyi sörük elég célzottan lő az ünnepi menüre, már a nevükkel is.

2020 Szűretlen. Fejlesztette: Totel