Main Area

A Soproni Búza, ami körül kisüzemi kéz serénykedett

A Soproni csendben figyelte ahogy 2020-ban a többi sörgyár blockbuster bejelentéseket tesz, de most ők is hallatják a hangjukat, ugyanis előrukkoltak a Soproni Óvatos Duhaj Búzával, amit kisüzemi sörfőző gondozott!

A 2020-as év nem csak a vírushelyzetről szólt, hanem arról is, hogy a sörgyárak olyan termékekkel rukkoltak elő, amikre senki sem számított, senki sem volt felkészülve. A Borsodi rögtön a favorit kategóriába lőtte magát a Borsodi IPA-val (és mellette még a Borsodi Hoppy-t is piacra dobták), míg a Dreher a saját IPA verziójával és a Mad Scientist-es kollab márkával, a Kőbánya X-el próbált durván odaverni a piacnak. A Heineken Hungária viszont csendben figyelte az eseményeket, miközben leigazoltak egy kisüzemi sörfőzőt, aki rögtön prezentált is egy sört, az Óvatos Duhaj Búzát!

A Soproni egy belga búzasörrel, az Óvatos Duhaj Búzával lepi meg 2020 októberében a sörközönséget, ami aranysárga árnyalatokkal, könnyű, fűszeres és gyümölcsös ízzel próbálja megnyerni a sörisszák szívét (és máját), de ezt majd a jövő eldönti, hogy mennyire sikerül.

A sörfogyasztás spektruma az elmúlt esztendőkben látványosan szélesre tárult Magyarországon, és ezen a skálán immár a belga búzasörnek is ott a helye. A „belga sör” kifejezés önmagában is olyan hatalmas birodalmat jelöl a sörös univerzumban, hogy külön útikönyvet érdemelne, a belga búzasörök jórészt még felfedezésre váró világához pedig különösen jól jön az útmutatás. A búzasörről sokan automatikusan Németországra asszociálnak, pedig a belga búzasör-vonal legalább annyira patinás, mint a német: 400 éve főzik Belgiumban azt a könnyű, világos, fűszeres ízű sört, amely a ’90-es évektől világszerte látványosan tör előre a népszerűségi listán, és a Soproni most pontosan ezt szeretné a korsókba varázsolni.

Azt azonban érdemes tudni (ha esetleg eddig nem tudtátok volna), hogy a búzasör természetesen nem kizárólag búzából készül: az elnevezés arra utal, hogy az árpamaláta mellett búzát és búzamalátát is felhasználnak a sörmesterek. A búza – az árpához képest – nem csak több napfényt jelent, hanem több keményítőt, sikért és szén-dioxidot: ha a sör folyékony kenyér, akkor a búzasör egy frissen sült, könnyű, világos héjú cipó, a belga búzasör pedig ennek is a fűszeres változata. Amíg a német búzasör ízvilágát döntően a készítéséhez felhasznált gabona határozza meg, a belga, és így az Óvatos Duhaj Búza is – elsősorban a hozzáadott citrusféléknek és fűszernövényeknek köszönhetően – gazdagabb, édesebb, karakteresebb.

Több száz éve komló helyett még különböző fűszer- és gyógynövényeket használtak a sörfőzők a belga búzasörök készítésekor. Ezt a hagyományt eleveníti fel a legújabb Óvatos Duhaj sörünk, amely már illatával is a nemes eredetre utal, citrusossága és fűszeressége pedig tökéletes ízharmóniát alkot” – fogalmazott Lados Péter, a Soproni Sörgyár sörfőzőmestere. „A Soproni Óvatos Duhaj Búzához nagy mennyiségben adtunk búzamalátát, ennek köszönheti a hagyományos búzasörökre jellemző fanyarságát. Fűszerként koriandert és narancshéjat alkalmaztunk, ami így együtt frissítő, gyümölcsös és citrusos ízt eredményez” – tette hozzá a szakember.

Bár még nem kóstoltuk a tényleges produktumot, de azok után, hogy a Yeast Side sörfőzdétől igazolt Lados Peti áll az Óvatos Duhaj Búza mögött, elég magasra tették a lécet, amit remélhetőleg sikerül is megütniük. Mindenesetre 2020-ban eléggé odatették magukat a nagy sörgyárak, és ne felejtsük el, hogy még csak szeptember van, ki tudja mi jön még...

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel