Main Area

A Staropramen nem aprózza el a sörgasztrót

A Borsodi tavaly indított sörgasztró projektje idén az Ízműves Esték kódnevű vacsorával durrantott nagyot.

A sörvacsora fogalma már nem újdonság a mai világban, de többnyire a kisebb sörfőzdék söreivel és azok árazásához igazítottan borsos áron mérik ezt a produkciót. A Borsodi ezzel szemben egy olyan menüt rakott össze, ami nem csak laktató és iszonyatosan finom, de még az ára is teljesen korrekt. Arról már nem is beszélve, hogy sört is párosítottak a produkcióhoz.

Egy napsütötte csütörtöki estén egy a Filatorigátnál található gyártelepre kaptam meghívót, ahol a fent említett koncepciót volt szerencsém a saját ízlelőbimbóimmal tesztelni. 

Az estét zsenálisan hangulatossát tette a környezet, ugyanis a romos gyárépület belsejében olyan remek kialakítás fogadott, mint valami menő étteremben. Mindent eltaláltak, nekem nagyon bejött a körítés. És ételről még szó sem volt ezen a ponton!

„A hazai gasztroforradalom nem lehet teljes a prémium sörök nélkül” – vezette fel Ruip Balázs, a Borsodi Sörgyár Kft. prémium brand managere az idei első Staropramen Ízművek nyitó vacsoráját.

A Borsodi Sörgyárak tavaly indította útjára a "sörök mellé ételt" koncepcióját, amit idén folytat és tovább is fejleszt. A vacsora célja, hogy egyfelől megünnepelje a hazai gasztroforradalom eredményeit valamint élharcosait, másfelől, felhívja a figyelmet az egyre népszerűbb „sörgasztro” jelenségre, vagyis a prémium sörök iránti növekvő igényre is.

Ennek kapcsán Ruip Balázs az alábbit mondta:

„A gasztronómiai forradalom hatására megnőtt a magyarok igénye nem csak a minőségi ételek, de a kiváló italok, köztük a prémium sörök iránt is. Az elmúlt évek dinamikus fejlődése ugyanakkor ahhoz vezetett, hogy még ma is kevesen tudják, melyek a legmegfelelőbb étel-italpárosítások. Ezért hoztuk létre az Ízművek kampányt, amelynek keretében bebizonyítjuk, hogy a sör és a gasztronómia nem egymástól idegen fogalmak, sőt a prémium sörök, mint például a Staropramen is, a legkiválóbb fogásokhoz is jól illeszthetőek.”

A végeredmény remek lett, csak áradozni tudok a vacsoráról. A sör és étel összeillesztésével azért még lehet érdemes lenne futni egy kört, mert nem minden passzolt össze. Leginkább a desszertnél jött ez ki, ami talán a legnehezebb ebből a szempontból. Mivel nincsen egy Russian Imperial Stout a Staropramen (meg amúgy a Borsdoi és más sörgyár) palettájában, ezért valójában bármi édes desszert rosszul ilelszkedne. A harmadik fogásnál már egyébként tele voltam, onnan már csak a kíváncsiság vitt tovább. A pörkölt életem talán legjobb ilyen jellegű kompozíciója volt. 

Az Ízművek kampány keretén belül az érdeklődők egy egyedi riportanyagon keresztül megismerhetik a gasztroforradalom történetét kezdetektől egészen napjainkig, valamint számos nyári eseményen találkozhatnak majd a Staropramen food truck-jával. Emellett az ország több pontján jelentkezhetnek az Ízműves estékre, amelynek keretén belül személyesen is megízlelhetik a gasztroforradalom eredményeit. 

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel