Main Area

A Tesó kódex valósággá válik

Nincs is annál rosszabb érzés, mint amikor a haverod az utolsó pillanatban lemondja az esti sörözést, amire már rákészítetted a májadat is. Most viszont hivatalosan is bünti jár érte, úgyhogy vége lehet ezeknek a káoszos időknek!

A 9 éven át futó Így jártam anyátokkal című sorozat sokaknak lehet ismerős, gyakorlatilag a modernkori Jóbarátok volt. Aki pedig látta a sorozatot azoknak mondhat az a kifejezés is valamit, hogy Tesó kódex (Bro Code), hiszen Barney Stinson állandó jelleggel erre a könyvre hivatkozott, ha az egyik haverja valami olyat csinált, ami nem „tesóhoz” méltó. Mint például az utolsó pillanatban lemondani egy sörözést!

A svéd Norrlands Guld sörmárka most egy újabb szintre emelte ennek a szituációnak a súlyosságát, méghozzá elég drasztikus megoldással. Két ügynökséggel és egy sereg ügyvéddel összedugták a fejüket és megalkották a „Sörszerződés”-t. Ennek az egésznek az volt az apropója, hogy a sörözés egy kötetlen program, ezáltal amolyan „talán” státuszban van állandó jelleggel mindenki naptárában, amit le lehet mondani. Még akkor is, amikor rábólintunk a programra. Erre találták ki azt a megoldást, hogy egy szerződéssel „kötelezzék” a haverokat arra, hogy ne mondják le az esti programot.

Lényegében úgy működik, hogy a két fél (a két haver, aki el akar menni sörözni) köt egy elektronikus szerződést, amit elektronikusan alá is írnak. Amennyiben ezt a szerződést valaki megszegi, akkor $50 büntetést kell fizetnie annak a személynek, aki lemondta a programot. Ha pedig ezt nem fizeti ki, akkor konkrétan tovább eszkalálódhat a dolog és akár még bíróság előtt is találhatják magukat.

Nyilván ez leginkább egy marketingfogás a sörmárka részéről, de egy olyan problémát ragad és old meg humorosan, ami nagyon is valós. Én tipikus introként (introvertált) megesik, hogy lemondok programokat, de azt hiszem ez még nekem is nyújtana némi motivációt arra, hogy szocializálódjak. Jár a pacsi a svédeknek, láthatóan nem csak a húsgolyóhoz és a LEGO bútorokhoz értenek!

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel