Main Area

A zirci főnixmadár esete – Alevation sörsor

A Zirci Apátsági Sörmanufaktúrát nem tudtam hova tenni, mert egy erős kezdés után szinte teljesen eltűntek a piacról. A különlegesebb főzetekkel viszont stílusos visszatérést produkáltak, de elég-e ez ahhoz, hogy feltámadjanak?

A zirci sörfőzde/sörmanufaktúra/apátsági manufaktúra még 2015-ban robbant be a köztudatba azzal, hogy egy apátságban kezdtek el (újra) sört főzni, amire itthon nem igazán volt példa. Volt is ott pénz dögivel, úgy nyomták a kommunikációt, mintha nem lenne holnap. Abszolút erős rajtot vettek, aztán szépen lassan eltűntek a színről, senki sem igazán tudta mi is történt velük, de annyira pörgött a piac, hogy ezt a kisüzem-nagyüzem között leledző hibrid megoldást annyira nem is hiányolták a fogyasztók.

Most viszont úgy tűnik eljött a visszatérés ideje, mert egy ideje már különleges kiadásokkal próbálnak piacot és fogyasztókat szerezni maguknak és most egy újabb szintre léptek azzal, hogy előhozakodtak egy teljesen felsőerejesztésű termékcsaláddal. Foglalkoztak már korábban is felsőerjesztésű sörökkel. a sorban, ha jól láttam a Tripel volt az első, ami egy klasszik belga apátsági sörnek számít, így teljesen profilba vág. De itt nem álltak meg.

És ezzel el is értünk a cikk témájához, az Alevation termékcsaládhoz. Ezzel több dolgon is változtattak. Kezdésnek, ami szembetűnő az rögtön a csomagolás, ugyanis 0,5 literes dobozos megoldásra váltottak és a design is nagyon csecse lett. Aztán jön az igazi újítás, ami a dobozokba került. Háromféle felsőerjesztésű (!!!) sörről van szó: Rozsos Pale Ale, Saison és egy American Brown Ale. Ebből a felsorolásból rögtön az jön le, hogy nem a nagyüzemek által próbálgatott alap sörstílusokra tették a pénzüket, hanem mertek nagyot álmodni.

Alevation sörök

Rozsos Pale Ale

Ez már magában megér egy misét, hiszen a Rozsos Pale Ale még a kisüzemek között is elég ritka megoldásnak számít. Nekem a háromfős brigádból ez jött be a legjobban és nem csak ezek között, hanem alapból is remek sör lett szerintem. Karakteres, mégis egyszerre könnyen iható, mellékízek nélkül.

Hivatalos leírás:

Az Alevation Rozsos Pale Ale felsőerjesztésű sörkülönlegesség. Ízében az amerikai komló citrusos aromáját enyhe fűszeresség kíséri, míg illatában a szegfűszeges és banános jegyek alkotnak harmonikus egységet. Könnyed, élénk nedű, tiszta lecsengéssel.

Alkoholtartalom: 5,1 %

Balling: 15,5

IBU: 23

Saison

Ha nyári sörtípusra gondolunk, akkor elég sűrűn jöhet elő a Saison név, ugyanis ez alapvetően egy könnyed nyári sört takar többnyire. Itt sincs ez másként, egy könnyű ivósör, simán meg lehet inni belőle többet is egy kerti partin.

Hivatalos leírás:

Könnyed aratósör száraz, fűszeres, enyhén borsos kortyérzettel, amelybe a felhasznált komló frissítő citrusosságot csempész. Visszafogott keserűsége teret ad a komló aromák, élesztő és maláta jegyek kiteljesedésének. Hagyományos nedű modern köntösben.

Alkoholtartalom: 4,5%

Balling: 10,5

IBU: 20,3

American Brown Ale

A trió legsötétebb tagja, amit nem nagyon tudtam hova tenni. Hozzá kell tenni, hogy a barnasör alapból sem a legkedvencebb műfajom, de jelen alanyt még kevésbé tudtam elhelyezni a „tetszik-nem tetszik” skálámon. Kicsit hiányolom belőle a testet, nem igazán volt meg az a karakter, amire a későbbiekben emlékeznék. Futottak még kategória.

Hivatalos leírás:

Laza, ivós félbarna ale a barna sör rajongóinak. A nehezebb csokis, karamelles ízvilágot a felhasznált komlók citrusos aromáival lazítottuk. A háttérben érdekesen fűszeres, keserű, komlógyantás ízvilág teljesedik ki. Jólesően csúszik egy nehéz nap után is!

Alkoholtartalom: 4,5%

Balling: 10,7

IBU: 24,6

Összességében elmondhatom, hogy egy elég merész és jó próbálkozás a dobozos felsőerjesztésű alakulat bevezetése a zirciek részéről. A Rozsos Pale Ale nálam abszolút befutó, szívesen venném le a polcokról. A másik kettő viszont… Nem a minőséggel van probléma, mert még a Brown Ale is teljesen vállalható, hanem leginkább a hozzájuk társított árcédulával. A sörök darabja 750 forintba került, ami mondanom sem kell, hogy teljesen érthetetlen és abszolút csak egy kipróbálás erejéig éri meg erre beruházni. Csak hogy ezt meg is indokoljam egy példával, lőttem fotót ugyanabban az Intersparban, ahol a söröket beszereztem. (plusz még volt Mango Bay is 750ért)

Ezt figyelembe véve azt kell mondanom, hogy nagyon is szép kezdeményezés ez a termékcsalád, de ha az áron nem tudnak faragni, akkor a Rozsos Pale Ale kivételével tuti, hogy mást fogok levenni a polcokról!

2020 Szűretlen. Fejlesztette: Totel