Main Area

African Queen - TESZT

Reketye
Sörfajta New England IPA
Szín baracksárga
ABV 7%
IBU 45
Kiszerelés Doboz - 0,44 l

Sörfőzde leírása a sörről

Az African Queen egy Dél-Afrikában termesztett, magas alfasav tartalmú egzotikus komló, ízeiben felfedezhetjük a feketeribizli, egres, áfonya, chili, citromfű és a rágógumi hangulatot is. Méltó tagja a Special Hop Happiness sorozatunknak, amiben egy -egy igazán ritka, vagy különleges komlóval főzünk sört. Így született az African Queen 7%-os világos, mégis testes intenzív komlóbomba, kellemes frissítő keserűséggel a végén, ami egyensúlyban van a magas alkoholtartalommal.

Többen jelezték, hogy mély és olthatatlan kapcsolatuk alakult ki ezzel a 7%-os dupla ipával.

Főztünk 1000 liter neipát 20 kiló komlóval. Megbolondítottuk még 15 kiló Africa Queen komlóval. Az eredmény egy ragyogóan világos és sűrű sör, kiválón selymes kortyérzettel. Mesésen krémes, intenzív komló bomba, kellemes frissítő keserűséggel a végén, ami egyensúlyban van a magas 7%-os alkohol fokkal. Az Africa Queen kiválóan működik komló hangsúlyos sörökben, amerikai és belga stílusokban egyaránt. Kitűnően harmonizál kávés, gyümölcsös vagy fűszeres sörökkel.

A Special Hop Happiness sorozat egyik kedvenc tagja visszatért!

TESZT

Egy nagyon ritka és speciális komlóval lett főzve Reketye sokadik DIPA-ja, mégpedig az Afrikából származó African Queen-nel. Innen ered a név.

Az első benyomásról már beszéltem a Reketye Heavy Daddy tesztben, és meg kell, hogy mondjam (írjam), itt is ugyanezt érzem. Felemásak az érzéseim. Történt ugyanis, hogy még 2020 nyarán, a sör premier idején meg is kóstoltam azonnal: határozottan nem ízlett, volt egy furcsa szúrós, erős, intenzív íze, amitől nagyon nem ízlett a sör. Be tudtam ezt a ritka, különleges komló fajtának. Aztán majdnem 1 évnek kellett eltelnie, hogy ismét megkóstoljam ezt a sört, egészen pontosan 2021 áprilisát írunk a cikk írásakor, és határozottan sokat változott ez a sör – jó értelemben. Nem tudom, hogy mit változtattak a receptúrán a Reketyénél, de már a sör kinézete is teljesen más: az első képen még nagyon sötét sárga, szinte már narancssárga (2020 nyara), szemben a második képpel, melyen már sárgabaracklé színe van (2021 április). Gyaníthatóan másfajta malátát, malátákat használtak fel, illetve más élesztővel készíthették a sört. Az élesztő inkább az ízre van hatással, és ízben is változott pozitív irányba: egy nagyon kellemes, nagyon krémes dupla IPA lett ebből, de itt sem a gyümölcsös, trópusi, citrusos ízjegyek vannak, jellen, sokkal inkább egy visszafogott füves, földes jegyeket véltem felfedezni. 0,44-es dobozos kiszerelésben kapható, viszont meglepően gyorsan azt vettem észre, hogy kiürült a poharam.

Nem tudom eldönteni, hogy ízlik ez a sör, vagy sem, de az kétségtelen, hogy most már tökéletes ez a sör. Rákóstolok még többször erre a sörre, aztán lehet még a végén a kedven söröm lesz :D

Hol kapható?

EZEKET KÓSTOLTAD MÁR?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel