Main Area

American Hop Dog - TESZT

Vaskakas Sörfőzde
Sörfajta IPA
Szín Borostyán
ABV 6
IBU 65
Kiszerelés Csapolt, Üveg - 0,33 l

Magnum, Citra és Simcoe komlókkal készült IPA, ami Grand Champion díjat nyert a CEBA (Central European Beer Awards) 2018 sörversenyen.

A név eredete: "CEBA 2018 Grand Champion díjas sörünk egy amerikai stílusú, west coast IPA. Olyan amerikai, mint a mindenki által kedvelt hot dog. És olyan sok komló van benne, hogy a sör nevének mindenképpen utalnia kell erre. Angolul a komlót 'hop'-nak mondják. Ebből a kombinációból született az American Hop Dog elnevezés, ami magyarul annyit tesz, komlókutya."

A sör története: "Füttyents, és máris kéznél a kedvenc kutyusod! Mielőtt az első korty a szádba érne, már betölti az orrodat a mindent uraló citrusos, grapefruitos aroma. Kortyolj bele és érezd, ahogy az ízek szétrobbannak a szádban és hagyd, hogy a komló keserűsége és a maláta édessége vezessen végig ezen a hamisítatlan IPA-n. Kóstold meg! Ne félj, nem harap!"

Teszt

Ha eddig csak egy Vaskakas sörről hallottál, az jó eséllyel a Hop Dog lesz, hiszen a gyulai sörfesztivál saját sörversenyének, a CEBA-nak köszönhetően ez az IPA elég nagy sajtó hátteret kapott. Az Amerikai Komló Kutya személyében ugyanis a verseny összesített bajnokával állunk szemben, ami azért igen dicséretes dolog. De jártjuk körbe, miért is kaphatta meg ezt a címet:

A sör dús habbal és borostyán színnel indít, na meg persze az igazi IPA-s komló illattal. Eddig semmi extra: az ugyanis az ízben bújt el. A Hop Dog testét ugyanis masszív keserűség, citrusosság és gyümölcsösség alkotja, amihez ráadásul olyan gyantás íz társul, hogy azelőtt tényleg érdemes kalapot emelni. A sör stílusát tekintve inkább old school IPA, vagyis a maláta test is elég jelentősen ott van, a sör sűrű, de szokatlan módon nem nehéz vagy letaglózó.

Összességében kapunk egy IPA-t, ami nem kever minden extrát az ízhez, mindössze megcsinálja azt, amit már sokan megpróbáltak, csak jobban. A Hop Dog nagyon itatja magát, ami köszönhető a letisztult, de mégis összetett ízének és perssze a könnyű testének. Aki egy jól öszerakott IPA-t keres több pohár erejéig, ebben nem fog csalódni.

Hol kapható?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel