Main Area

APA vagy IPA – mi a különbség

Manapság nagyon pörögnek a felsőerjesztésű sörök a fogyasztók körében és mivel már átlagos söráron, szinte bármelyik közértben hozzá lehet jutni, ezért adja magát a kérdés, hogy mi a különbség a kettő között?

Kép forrása: craftbeer.com

Ha az ember bemegy manapság egy kocsmába, közértbe, dohányboltba és megnézi a sörkínálatot, akkor többnyire a bőség zavara kifejezés jut eszébe, mivel mostmár nem csak a különböző márkák világos sörei közül lehet választani, hanem sörtípust is választhat magának az ember. Alsóerjesztésű, felsőerjesztésű, világos, barna, fekete, üveges, dobozos, és még sorolhatnánk tovább, hogy mivel találkozik szembe a gyanútlan vásárló, amikor csak szeretne egy nyugodt sört meginni. Mi most a sokak által kedvelt felsőerjesztésű vonalon fogunk haladni, azon belül is a két nagyüzemileg is gyártott IPA és APA stílusokkal.

IPA (India Pale Ale)

A sörforradalom még évekkel ezelőtt elég szépen kitágította a sörös univerzumot a hazai fogyasztók számára és megismertette a néppel az IPA kifejezést. Ha visszagondolunk, akkor ez már annyira alap sörtípusnak minősül, hogy mindenki ismeri. Mindezt azért mondhatjuk ki, mert már nem csak a kisüzemiek gyártanak ilyet, hanem a Soproni is belevágta a fejszéjét a termékfejlesztésbe és nagyon bejött nekik a dolog.

Az India Pale Ale (és még mindig nem Indian, az indiánoknak nincs köze hozzá) eredetével kapcsolatban csak röviden annyit, hogy ez a sörstílus a briteknek köszönhetően született meg, mert sörrel kellett ellátni az indiai gyarmaton lévő briteket és ezért olyan eljáráshoz nyúltak, amihez addig még korábban nem, hogy kibírja a hosszú szállítást. Mi volt a megoldás? Rakjunk a sörbe talicska számra komlót, az majd jó lesz! És mint a mellékelt ábra mutatja tényleg jó lett, mert most ez a legnépszerűbb, legismertebb sörstílus a világon. A rengeteg komló, a keserű íz és a testesség jellemző leginkább ezekre a sörökre. Több változata is van, szeretnek kísérletezni vele. Az alkoholszázaléka akár meghaladhatja a 10%-ot is, ha például dupla IPA-ról beszélünk!

A hazai főzdék is előszeretettel készítik el az IPA sörüket és teszik be az alapszortimentbe, mert elég kelendő, hiszen majdnem mindenki hallott már róla. Ez nagyban köszönhető annak, hogy 2017-ben a Soproni meglépte azt, amit más még előtte nem mert itthon és piacra dobta az első nagyüzemi IPA sört, a Soproni Óvatos Duhaj IPA-t. Elérhető áron, nagy mennyiségben készítették a sört és ennek meg is lett a hatása. Rengeteg ember itt kezdett el ismerkedni a sörökkel és jött rá arra, hogy van élet a lageren túl is. Aztán eltelt 1 év és…

APA (American Pale Ale)

Az American Pale Ale sörök nem sokban különböznek a fent említett indiai társuktól, bár ők inkább olyan csendes pusztítónak tűnnek, akikről sokan elfeledkeznek az IPA árnyékában. Nem meglepő módon amerikai „találmány”, de egyszerűen csak azért, mert a legmarkánsabb eltérés a komlókban rejlik. Tipikusan amerikai komlót, azon belül is a Cascade komlót használják a sörök fűszerezéséhez. Jellemzően citrusos, gyantás sör hírében áll és határozottan gyengébbek az IPA-hoz képest, ezáltal jobban is ihatók, kevésbé telíti el az ember ízlelőbimbóit. Egészen egyszerűen fogalmazva sokkal kiegyensúlyozottabb a komló és a maláta aránya ebben a típusban az IPA-hoz képest, az IPA-ban nagyon erősen a komlók dominálnak.

Kis történeti visszatekintést itt is ejtenék. 1975-ben az Anchor Brewing Company volt, aki elkészítette az első APA sört, az Anchor Liberty Ale-t. Fritz Maytag, az Anchor főzde tulajdonosa, körbejárt Angliában, hogy ihletet merítsen a sörhöz és végül a klasszik angol ale-t Cascade komlóval öntötte nyakon. Ez még annyira nem volt nagyüzemi gyártás, nem állítottak elő masszív mennyiséget belőle. Ezt 1980-ban kezdte meg a Sierra Nevada főzde, akik a Sierra Nevada Pale Ale sörükkel 1981-ben lepték el a piacot.

HA ÉRDEKELNEK A STOUTOK IS, AKKOR NÉZD MEG A LEGJOBBAT A PIACON

Itthon a kisüzemi sörfőzésben egy kedvelt típus ez is. Az IPA-hoz hasonlóan többnyire ez is az alap darabok közé tartozik egy sörfőzde kínálatában. Nemrégiben pedig még több ember ismerhette meg ezt a sörtípust, mivel októberében egy új taggal bővült a Soproni Óvatos Duhaj termékcsalád, aminek az első résztvevője anno az IPA volt. Most megkapta a fegyvertársát, így jól megkülönböztethető kék köntösben már ezt is le lehet venni a polcokról. Valószínűleg ez megint azt fogja eredményezni, hogy elterjed az APA híre és az emberek összekóstolják majd az IPA-val.

Ha már összekóstolás…

Ezen mi már túl vagyunk és szépen kijöttek a sörök közötti különbségek. Voltak meglepetések, mint például, hogy az APA erősebbre sikerült, mint az IPA, ami ritkaság számba megy, hiszen ez pont fordítva szokott lenni. Ettől függetlenül ez egyáltalán nem érződik a sörön, az IPA még mindig masszívabb érzetet kelt, mint az új jövevény. Ahogy látható is nem csak alkoholszázalékban, hanem színben is erősebb az új sör, kicsivel sötétebbre sikerült, mint az IPA. Erre nincs kifejezett törvényszerűség, hogy melyiknek kell a sötétebbnek lennie, de azért többnyire az APA szokott világosabb lenni. Illatban és ízben tökéletesen hozza a fentebb leírtakat, miszerint az APA könnyedebbre, citrusosabbra sikerült az egyeseknek már-már túl markáns IPA-hoz képest. Nekem mindkettő bejön, örülök, hogy végre van választék a boltok polcain!

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel