Main Area

Bakancslista #28 – SABRO - TESZT

Rothbeer
Sörfajta AIPA
Szín borostyán
ABV 6,5%
IBU 70
Kiszerelés 0,33 dobozos

Sörfőzde leírása a sörről

A Bakancslista egy egykomlós (single-hop) sörsorozat, melynek különböző főzeteibe mindig más-más típusú komlót teszünk, ám a recept többi részét változatlanul hagyjuk. Mélyebb borostyán színű, kissé testes, karamelles maláta alapot használunk, amely többféle komlóaromához is jól passzol. Célunk a komlók sokszínű, izgalmas világának bemutatása egy-egy különlegesebb fajtán keresztül. Eszerint egy adott főzet a felhasznált komlótól függően lehet citrusos, trópusi gyümölcsös jellegű, bogyós gyümölcsökre emlékeztető vagy akár hagyományosabb, fűszeres vagy virágos karakterű. Az egyes “kiadásokat” sorszámozzuk feltűntetve a felhasznált komló nevét (pl. Bakancslista #24 – Chinook)

A legújabb változatban a Sabro™ komló a király, kókusz, grapefruit és kellemes keserűség érezhető ki a sör aromáiból.

TESZT

Szerencsére már több Bakancslista tételhez volt szerencsém a Rothbeer-től és a mögötte lévő ötletet is nagyon jól kigondoltnak tartom. Ebben a szériában pont az a legjobb, hogy minden sör ugyanarra épül, de a végeredmények igencsak különbözőek. Tavaly nyáron a Sabro komló elég nagyot ment, gyakorlatilag mindenkinek volt legalább egy olyan tétele, amiben ezt a komlót is használták így külön öröm, hogy itt van nekünk ez a letisztult IPA, amiből tisztán csak a Sabro jön!

Pohárba töltés után egy szép testes habkorona fogad minket, mely egészen sokáig kitart és nem esik össze teljesen, így egy kisebb habréteg mindig van az italon. Illata alapján enyhe-közepes kókuszos beütése van virágos felhangokkal és grapefruit-os lecsengéssel. A korty elején inkább egy kissé kesernyés virágosabb ízvilág tapasztalható és a végén jön képbe a kókusz, amiről elhíresült ez a komló. Hiába single hop a sör, a kókuszos ízjegyek nagyon szépen kijönnek belőle és kellemesen kesernyésen viszont annál hosszantartóbban meg is marad az élmény a kortyot követően. A szériának a keserűsége és malátássága nagyon el lett találva, tökéletes a harmónia és abszolút hagyja a komlót kibontakozni. Ajánlott azoknak, akik odavannak az IPA stílusért, de néha-néha már unják az alapokat és megbontanának egy olyan tételt, aminek egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége. Remélem nyárra még marad belőle, mert a 40 fokban egy ilyen különlegesség tutira gyorsan csúszik!

Hol kapható?

EZEKET KÓSTOLTAD MÁR?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel