Main Area

Barackos fekete IPA-val támad idén a karácsony

Már egy ideje onnan datálható a karácsonyi időszak, hogy a kezünkbe vesszük a Békésszentandrásiak aktuális Esthajnal szériáját. Most is maradtak az éjfekete söröknél, azonban idén kicsit lightosabbra vették a formát!

Ez már a hetedik év, amikor a Szent András Sörfőzde kiadja az aktuális karácsonyi sörét, az Esthajnalt. Minden évben arra törekednek, hogy legyen valami csavar a produktumban és nálam még a mai napig a csokis-mentás verzió a legmenőbb példája a megvalósításnak. Az Imperial Stoutok illenek leginkább a télhez, hiszen igazi harapós, hidegűző téli sör és ráadásul az alkoholszázalékkal sem bánnak csínján.

2019-es Esthajnal viszont nem az alkoholszázalékával veszi fel a harcot a téllel, hanem barackkal, ugyanis idén egy Black IPA-ra esett a választásuk, amit azzal bolondítottak meg, hogy őszibarackvelőt csempésztek bele. A Black IPA alapvetően egy remek és itthon kevéssé használt sörstílus (nagy bánatomra), de lényegében egy IPA-t kell elképzelni, ami olyan sötét, mint egy porter vagy stout, de nincsenek pörkölt malátás, csokis/karamellás ízjegyei, hanem a színét ténylegesen csak festőmalátától kapja, minden "mellékíz" nélkül. A cikkben forgó sörre visszatérve egyébként két dolog az, ami rögtön szöget üt az ember fejébe. Az egyik, hogy akár beleillatol, akár belekóstol rögtön elönti a barack az ember agyát. A másik, hogy kicsit érdekes párosítás az IPA keserűsége és a barack édessége, de szerencsére ezt remekül áthidalják a jól eltalált komlók, ugyanis a galaxy és simcoe adják a barack alá a lovat.

A szokásokhoz híven újfent egy izgalmas sörélményt nyújt az Esthajnal széria, ami ezúttal a téltől egy kicsit távolabb álló sörstílussal rukkolt elő, de mégsincs emiatt hiányérzetünk. Meg hát tényleg jó egy újabb Black IPA a piacon, érett már egy ilyen. Mehet a karácsonyi sütihez a cucc!

ITT TUDJÁTOK MEGVENNI DÍSZDOBOZZAL

 

ESTHAJNAL ’19

Őszibarackos fekete IPA

ABV: 7,0%

Maláta: pale- cara-amber és festőmaláták

Különleges összetevők: őszibarackvelő, galaxy és simcoe komlók

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel