Main Area

Benéztünk az idei Night Shift széria motorházteteje alá

Korábban már megénekeltük, hogy a Horizont kijött a Night Shift sörsorozatuk idei eresztésével, egyelőre még csak 3 tétellel. Viszont ennyivel nem értük be, kicsit ki is faggattuk őket róla!

A Night Shift széria nekem személyes nagy kedvencem, ezért talán érthető a lelkesedésem is iránta. Amikor megérkeztek az első palackok hozzám kicsit türtőztetnem kellett magamat, hogy ne döntsem rögtön magamba az összeset. Viszont annyit változott a sörsorozat, hogy több kérdés is megfogalmazódott bennem, amit a Horizontos arcok készségesen meg is válaszoltak. A nemrégiben, Előd távozásával vezető sörfőzőnek előlépő Méhn Marcival és Újlaki Balázs üzemvezetővel diskuráltuk meg digitálisan a kérdéseimet.

Fotó: Horizont Facebook

Szűretlen: A Night Shift sorozat elég nagyot változott az évek során, de kicsit menjünk vissza a kezdetekhez. Honnan jött az ötlet és az elnevezés?

Marci: Én az első sör premierjén találkoztam a szériával, de egyből megtetszett a neve, ami egyben utal a sör éjfekete színére, és a főzés időtartamára, amit egy Imperial Stout elkészítése megkíván.

Balázs: Az volt az elgondolás, hogy legyen egy évjáratos tételünk, ami teljesen elkülönül megjelenésben is a core range-től. Elsőre mindenképpen egy Imperial Stoutra gondoltunk. A főzése során tapasztaltuk, hogy egy főzet bő egy nap, így a neve is találó lett.

Szűretlen: Elég nagyot bővült az évek alatt a széria, ez tudatosan történt vagy csak elkapott titeket a hév?

Marci: Egy ekkora projektbe amibe rengeteg pénzt beleöl az ember (hordók, alapanyag, kapacitás, stb.) nem szabad csak úgy beleugrani szóval én hévről nem beszélnék, mert akkor minden hónapban főznénk egy, a szériába való finomságot, mert imádjuk a stílust. Ezeknek a söröknek a főzését gondosan előre meg kell tervezni, mert nem véletlenül éjszakai műszak a nevük, a sörfőzők három műszakban váltják egymást, akár napokon keresztül is, ami elég megterhelő tud lenni minden téren.

Balázs: Röviden, tudatos a bővülés. Először nyilván óvatosan kezdtünk bele és a koncepciók kidolgozása is sok időt vesz igénybe. Szinte egy külön brand lett, amit időbe telt felépíteni és ahogy nőtt az érdeklődés úgy növeltük a tételek számát. Reméljük ez a tendencia megmarad és évről-évre egyre több tétellel érkezhetünk.

Fotó: Újlaki Balázs Facebook

Szűretlen: Idén már nem csak RIS-ről van szó a szériát tekintve, hanem a wheat wine is megjelent. Ez honnan jött?

Marci: 2019-ben volt két darab barley wine stílusú sörünk a Tennessee Spirit és a Caribbean Spirit, ám kíváncsiságból beleástuk magunkat a Wheat Wine kategóriába, hogy kicsit változatosak legyünk és kutatásaim alapján (ami nincs fent Untappden az a sör nem létezik) megalkottuk Magyarország első hordóérlelt Wheat Wine sörét. 

Balázs: Nagyon sok sörnek jól áll a párlatos hordó, ezért más irányba is nyitottunk. Egyrészt folyamatosan fejlesztjük magunkat és feszegetjük határainkat, valamint sok tételt is kóstolunk, amiből inspirációt gyűjtünk. Másrészt ígyekszünk olyan söröket készíteni ezen a téren ami még eddig alig vagy egyáltalán nem volt itthon.

Szűretlen: Már nincs veletek Előd, de ez még az ő nevéhez fűződik vagy Marci és Előd kooperáció?

Marci: Ez még Elődhöz fűződik és végig is kísérte a sört, csak a csomagolásban nem vett részt.

Balázs: Ebben azért annyira nem értek egyet Marcival. Nagyrészt Előd receptjei, de közösen csináltunk majdnem mindig mindent. Ezeknél a söröknél mindenki kiveszi a részét valamely folyamatban, mert iszonyatos mennyiségű munkaórát öltünk bele.

Szűretlen: Az előző években mindig volt 1-2 elfekvő üveg a korábbi főzésekből. Ezt idén nem látjuk a kínálatban. Ez meglepetés lesz vagy idén nem lesznek a “trezorban” tárolt üvegek?

Marci: Aki kíváncsi hamar megöregszik. ;)

Balázs: Csomagok formájában elérhetőek lesznek a webshopunkban hamarosan. Mindenképpen érdemes figyelemmel követni a Facebook oldalunkat és a horizontsorok.hu-t infókért.

Szűretlen: Az eddigi évek alatt tudtok olyat mondani, hogy melyik volt a kedvenc? (eladásokat nézve a fogyasztóknál)

Marci: Ami hatalmasat ment, az a 2018-as Tennessee Whiskey barrel aged verzió volt.

Balázs: 2018-as Tennesse Whiskey BA és a 2019-es Carribean Rum BA. De az idei tételek is szépen hasítanak eddig. :) 

Szűretlen: Nektek melyik a személyes kedvencetek a Night Shift sorozatból? (az idei és korábbi eresztéseket is figyelembe véve)

Marci: Nekem személy szerint az idei Rum Barrel Aged Wheat Wine a kedvencem, a többi is kiváló sör, de az egyszerű letisztult, ám mégis iszonyat komplex ízvilágával engem teljesen levett a lábamról.

Balázs: Nekem két nagy kedvenc van. 2019 Carribean Rum BA és az ideiből a Bourbon BA Chocolate & Coffee, ami hamarosan érkezik. De nem spoilerezek. :) 

Szűretlen: Tavaly volt gravírozott, díszdobozos kivitel a sörökből, idén is számíthatunk ilyenre?

Marci: Idén nem lesz ilyen.

Balázs: Az idén mindegyik palack díszdobozt kapott, így nem terveztünk az idén.

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel