Main Area

Burzsuj - TESZT

Ugar Sörfőzde
Sörfajta Porter
Szín Áttetsző kakaóbarna
ABV 8
IBU No IBU
Kiszerelés Csapolt, Üveg - 0,75 l

Az UGAR Brewery karácsonyi portere kakaóval és vaníliával.

 

Teszt

Vegyes elvárásokkal álltam ehhez a sörhöz: egyrészt az Ugar lelkes és folyamatosan láthatóan fejlődő csapata nagyon szimpatikus volt már a piacra lépésük óta, másrészt viszont barna sörrel még nem tudtak lenyűgözni eddig. A dolgot még árnyalta a „Burzsuj” név is, ami bár polgárpukkasztásnak betalálna, egy ünnepi palackos karácsonyi sörnél egy marketing-rémálom. Gondolj bele: ha meglepnéd főnököd, üzlettársad vagy épp tehetősebb ismerősöd egy elegáns itallal, pont nem egy ilyen beszólással kívánnál neki meghitt karácsonyt. Egyébként a palack szép, a címke hangulata is rendben van, az arany díszítés elegáns, enyhén a Nagy Gatsby film hangulatára hajaz. Más névvel kifejezetten jó lenne ajándékötletnek bárki számára. 

Ez persze csak külcsín, minket meg a belbecs érdekel. A sör habja kitöltve gyorsan elillan, de hát porter a szentem, mit vártam. Színe már furcsább, kissé áttetsző és kakaósan világos barna, nem annyira viszkózus, mint ahogy azt az utóbbi időben megszoktam. Illatában jön a címkén beígért kakaó, sőt, kis melegítés után a vanília is, amihez mindvégig társul egy, a sörfőzőknek ismerős aroma, a maláta. Az íz ugyancsak tartja ezt a hármasságot: hidegen kakaó, melegítve vanília domináns, enyhe nyers csíráztatott árpával. Ezt ígérte a palack, ezt szállította a sör. Sajnos azonban ennél nem is megy messzebbre az ital, a 2 ízesítőt a hajszálvékony test nem hogy nem támasztja alá, de el is tűnik mögötte. Picit olyan, mintha egy dark lagerre akarták volna ráhúzni a karácsonyt porter helyett. Lecsengésben ugyan megmarad a desszert íz, de ez sovány vigasz a kihagyott ziccer miatt. 

Ezt a sört kis üveges kiszerelésben, más névvel bátrabban ajánlanám, mint így, ünnepi formájában. A főzet maga nem rossz, de kissé még kísérleti, átlagos és sajnos az íz intenzitás még nem nőtt fel a különleges palackhoz. Aki végig akarja kóstolni a szezon összes sörét, nem beszélném le erről sem, de ha csak 1-2 tételre futja, nem a Burzsujt ajánlanám első körben. 

Hol kapható?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel