Main Area

Charlatan - TESZT

Vaskakas Sörfőzde
Sörfajta Belga dubbel
Szín Vöröses barna
ABV 6,5
IBU 21
Kiszerelés Csapolt, Üveg - 0,33 l

Styrian Golding és Mosaic komlóval készült belga dubbel.

A név eredete: "Annak idején a belga apátsági szerzetesek kísérletezték ki , és tökéletesítették a belga söröket. A mi Charlatánunk is egy belga stílus, és mi is sokat kísérleteztünk a recepttel, mire megszületett a végeredmény. Mivel mi nem vagyunk sem belgák, sem szerzetesek, ezért mi "csak" sarlatánkodunk ezzel a stílussal. A végeredmény azonban felveszi a versenyt akármelyik apátsági sörrel. Érdemes megkóstolni."

A sör története: "Minden belga kolostornak megvan a maga hagyományos, egyedi, kiváló söre. A Charlatan megalkotásakor a belga sörök ízvilágára törekedtünk. Jellemzője a visszafogott gyümölcsösség mellett megjelenő komplex, malátás íz, amit kandiscukros lecsengés egészít ki. Erős, félbarna sör csodás fűszeres ízekkel."

Teszt

Bár nem mondanám, hogy a belga söröket kerülöm, valahogy ez az édes-észteres jelleg sosem volt az én világom. Egy igazán kiváló főzet is sokszor eléri, hogy még a pohár vége előtt túltelítődjek vele. Ezért voltam hát kíváncsi, mit kezd a lassan már híresen könnyű ivású söröket készítő Vaskakas a belga dubbel témájával.

Először is megtervez hozzá egy igen állat címkét. Tudom, hogy más sörük külcsínét is dicsértem már, de nálam a leveket kevergető mágus lett az abszolút favorit (gyógyszerészeknek-vegyészeknek ideális ajándék). Persze az üvegbe zárt bronz italról sem feledkeztem meg, ami apró hab alatt karamellmalátás pörkölt illatokat rejtegetett a maga belgás-észteres módján. Alkoholnak nyoma sincs, és ami még üdítőbb, az ízben sem. Helyette ott a jellegzetes belga észter, a grillázs, a banán és a toast, na meg még pár összemosódó gyümölcs. A sör egyértelműen édes, de legnagyobb csodálatomra nem taglóz le, kerek, még az íze is hosszú, de megmarad könnyűnek. Ezen a ponton vett meg a Charlatan.

Ez a főzet a belga dubbelek egy olyan példánya, amit bátran lehet inni. Na, nem azért, mert ne lenne bennük a jól megszokott alkohol, hanem azért, mert ez nem érződik, sőt a sokadik pohár sem telít el úgy, mint ahogy a fajtától megszoktuk. Megértem, ha ez valakinek hátrány (ők jobban járnak más főzettel), de nekem mindenképp egy olyan színfolt, ami miatt a Charlatan kiemelkedik a mezőnyből.

Hol kapható?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel