Main Area

Chicago Blues Feeling/White Gold - TESZT

Greenjoy Brewing Co.
Sörfajta Füstös búza/Grodziskie
Szín Matt aranysárga
ABV 4,5
IBU 32
Kiszerelés Csapolt, Üveg - 0,33 l

Előzőleg White Gold néven készült füstös búzasör.

Teszt

Emlékszem, a Greenjoy főzdébe még egy vidéki fesztiválon futottam bele először. Azt hiszem, az volt az első kitelepülésük és elég bátortalanul mutatták meg 4 alapsörüket, amik akkor még nevet is alig kaptak. Mi tagadás, voltak gyerekbetegségek, de a hozzáállás jónak tűnt, a címkék pofásak voltak és a problémákat is olyan szorgosan jegyzetelték le, hogy úgy éreztem, ebből még lesz valami. Aztán eltelt egy év, a Greenjoyt szem elől tévesztettem, de most kijöttek 5 zenei témájú sörrel, na meg pár címkével, ami valószínűleg egy Photoshop gyorstalpaló terméke. Persze az sem dobta fel a bizalmi faktort, hogy a stílus megjelölés angolul van, azaz hogy lenne, mivel a fordító elég szépen szétkaszabolta a nyelvet („wheat type beer”). De a slusszpoén most jön: az 5 sörből 4 nem más, mint az igényes címkés debüt sör, sima átkeresztelés után. Na így fogtam neki a 4 sör megkóstolásának.

A főzde legextrémebb sörét emlékeim szerint a főzdemester még kezdéskor, saját repertoárból hozta, ami szép címkével még White Gold névre hallgatott, ráadásul akkor még ott figyelt a varázslatos füstölt szó is a búza előtt. Mostanra az ital a Chicago Blues nevet kapta, ami bár találó, a feliratok között semmi sem utal arra, hogy itt bizony elszabadult a füstgép. Kár, mivel aki hagyományos búzára készül, valószínű csalódik. Aki viszont vevő a füstre, a főzde legjobb sörével találja szemben magát.

A szín alapján persze ez nem látszik, hisz a sör kb egy nagyon diétás barack lére emlékeztet. Az élesztőt elég rendesen megborították, de ez egy búzánál nem feltétlen gáz. Ennek köszönhetően a masszív füst illatba betársul a banánosság is, bár a kortynál már ez a kooperáció eltűnik: marad a bográcsozások íze savanykás alapon, picit hígabban, mint azt várnám. Mindemellett a kortyvégi füstösség elég hosszan kitart, tehát olyan nagy panaszra azért nincs okom.

Ez egy extrém sör, még ha a címke ezt nem is hirdeti. Akinek ez bejön, talán a hibái ellenére is szeretni fogja, akinek pedig túl sok ez az ízvilág, annak egyébként sem érdemes levenni a polcról. Nekem már maga a próbálkozás is megér egy piros pontot, de azért az ötösért még csiszolgatni kellene a tudáson.

Hol kapható?

EZEKET KÓSTOLTAD MÁR?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel