Main Area

Choxymoron - TESZT

SIMA Brewing
Sörfajta Black IPA / Cascadian Dark Ale
Szín fekete
ABV 6,5%
IBU 65
Kiszerelés Üveg - 0,33 l

Sörfőzde leírása a sörről

Black, de mégis Pale Ale?! Étcsokis ízjegyek, de étcsoki hozzáadása nélkül?! - Igen! Ez a sör maga a Choxymoron! A SIMA második gyermeke. Az alapmalátákhoz adott csokoládé- és festőmaláta gondoskodik a csokis és enyhén pörkölt karakterről, az Amarillo és Citra komlók pedig kellemes gyümölcsös ízjegyekkel kerekítik le a kortyot. Szerintünk nagyon finom, és különleges sör született, így szélesítve a tekintélyesnek sajnos egyelőre nem mondható hazai Black IPA kínálatot. Reméljük megszeretitek, nekünk az első teszt-batch óta az egyik kedvencünk!

TESZT

SIMA Brewing első sörét már kóstoltunk, és nagyon szerettük. ITT tudod elolvasni róla a tesztet. Most pedig következzen a SIMA Brewing második söre, a Choxymoron.

Ez egy fekete sör, de mégsem az. Ugyanis, ez egy IPA. Ránézésre azt hinné az ember, hogy ez egy stout, de nem. „De akkor mégis miért fekete a színe?!” hangzana el a kérdés, teljesen jogosan. Hazánkban kevésbé ismert stílus a fekete IPA, állandó szortimentbe egyáltalán nem főznek ilyen sört a hazai főzdék, egyszeri főzettel is csak elvétve találkoztunk. A ’19-es Esthajnal és a MONYO BLK IPA, ami eszembe jut az itthoniaktól. Aki emlékszik ezen kívül még fekete IPA-ra, nyugodtan írja le kommentben.

Ezért is gondolták így a srácok, hogy a kevésbé ismert stílust hoznak be a köztudatba. A black IPA röviden, ugyanolyan, mint egy american IPA, csak pörkölt és/vagy csokoládé-, festőmalátával készül – ezért lesz fekete színe a sörnek. Személy szerint nem a kedvenc stílusom: valahogy nem passzolt számomra az IPA-ra jellemző komlós, citrusos, fűszeres, virágos íz a stoutokra/portekre jellemző pörkölt malátás ízjeggyel. Emiatt még inkább kíváncsi voltam, vajon a SIMA el tudja azt érni nálam, hogy megszeressem ezt a stílust is? Lelövöm a poént: igen, sikerült! Hihetetlenül komlós, gyümölcsös, friss a kortyérzet, a korty lecsengésekor pedig átvált egy visszafogott pörkölt malátás, csokoládés, kávés ízbe. És itt jön a sör legjobb tulajdonsága: eszméletlenül harmóniában van a gyümölcsös, komlós íz a pörkölt malátás ízzel. Nem lóg ki semmi, nincs semmi túltolva. Ezt a harmóniát éreztem a Tropical Juice-nál, de itt még inkább ezt érzem.

Az IPA és stout/porter szeretőknek feltétlen ajánlom ezt a sört, de a kisüzemi sörvilággal most ismerkedőknek is bátran ajánlom ezt az egyszerű, de annál nagyszerűbb (tökéletes) sört.

Hol kapható?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel