Main Area

Christmas Hoppuding - TESZT

Hopfanatic Brewery
Sörfajta Dupla IPA
Szín Rézvörös
ABV 10,5
IBU 120
Kiszerelés Csapolt, Üveg - 0,33 l

A Hopfanatic Project Series első tagja, egy karácsonyi Imperial IPA fügével és madagaszkári kakaóbabbal.

Teszt (2018-as főzet)

Bár a Hopfanaticra újabban egyre kevésbé igaz, hogy minden sörük a kemény vonalas komlófanoknak szól, az mégis mond valamit róluk, hogy a karácsonyi újdonságuk több mint 1 évvel ezelőtt nem egy mézeskalács fűszeres stout, hanem egy istenesen megkomlózott dupla IPA lett, amibe azért kakaó és füge is került az ünnep jegyében. Bár az akkori, 1. főzet kóstolásakor ez a 2 fűszer még nem jött ki teljesen az ízben, én már akkor is értékeltem a bátorságot, no meg azt, hogy végre kiszakadok a desszertsörök cukor-tengeréből. Mostanra azonban megérkezett a 2. főzet, melyen a +1 év tapasztalat hatására finomhangoltak is kicsit. Lássuk, mennyire komlós, mennyire karácsonyi és mennyire fügés lett a Christmas Hoppuding 2.0.

Bár a sör címkéje csinosodott kicsit, a bronz színe és masszív habja elég ismerősnek hatott. Illata viszont meglepett: a távoli múlt memóriafoszlányaihoz képest ugyanis itt egy masszívabb karamelles fügefelhő lengte körül a poharat. Ehhez mérten a sör eleinte édeskés és komlós ízekkel kezdett, előbbiért pedig egy immár tisztán kivehető, határozott aszalt füge jelleg felelt. Persze, mint mondtam, a raklapnyi komló most sem maradt ki a sörből, maradt az elhúzódó kesernye, ami viszont most jobban rájátszott a szintén szezonálisnak mondható narancs-grapefruit ízre. Szerencsére azért a sörnek van is teste, ami ezt az ízintenzitást megtartsa és bár a végén a keserű az úr, a fináléba még diszkréten beficcen egy kis kakaókrém is, amit valószínűleg a kakaó adott a recepthez.

Összességében ez a főzet minden téren nyert. Sikerült egy régi, egyébként közel sem rossz receptet új szintre emelni, sikerült a karácsony ízeit elkapni, és mindezt úgy, hogy a sör távol maradt a sablonoktól, sőt, még a főzde „névjegyét” is viseli. Édesebb szájúaknak, komlófanoknak ünnepek után is ott a helye a pohárban!

Hol kapható?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel