Main Area

Chërka - TESZT

Mad Scientist
Sörfajta New England IPA
Szín Aranysárga
ABV 7,5
IBU 46
Kiszerelés Csapolt, Üveg - 0,33 l

A Vylyan Hërka chardonnay mustjával (ez a teljes sörmennyiség 1/3-a) és élesztőjével készült IPA.

Premier

Teszt

Az ember lassan már csak félálomban bólint, ha egy újabb borászat és sörfőzde haverkodásáról hall híreket, feltéve persze, ha nem kóstolta a produktumokat. Mert aki legalább párat kipróbált a szőlős-hordós-boros sörökből, az könnyen észreveheti, hogy ez igazából nem is egy műfaj, inkább egy irányvonal, amiből mindenki azt hoz ki, ami éppen eszébe jut. Volt már itt több savanyú sörárpabor és imperial stout boroshordóban érlelve, saison szőlővel, ami inkább fröccs jelleget öltött és az is, ami inkább pezsgőt. És akkor még szóba sem jöttek az extrém ötletek a borseprővel és az óegyiptomi recepttel. Ezek után pedig érthető, miért lelkesedtem be a Mad Scientist és a Vylyan újabb projektjén: a chardonnay-s New England IPA-n. Nem volt kérdés tehát, hogy megkóstolom-e. 

Egy vad ötlettől vezérelve viszont nem csak a helyi sörszaküzletbe battyogtam el, de útba ejtettem a borkereskedést is, hiszen a Cherka nem más, mint a Vylyan évről évre visszatérő chardonnay-jének, a Herkának punk kishúga. Mivel pedig a pincészet borai eddig is különleges helyet foglaltak el a szívemben, felmerült bennem, milyen lenne a két terméket összekóstolni. 

Így született meg tehát a képen látható kompozíció az aranyló szőlőlével és a hígabb baracklére emlékeztető színű, illanó habú maláta- és főleg komlóitallal. Mivel az illatintenzitás, az alkohol és a józan ész is ezt diktálta, a kóstolást a Cherkával kezdtem. A sörből áradt a boros illat (bár jóval visszafogottabban, mint a szomszédos talpas pohárból), de emellett elég rendesen ott volt a farmhouse-okból ismerős funky istállósság is, ami vélhetően a borélesztő ajándéka a sörnek. Ezen rétegek alatt pedig halványan megjelent a NEIPA szokásos gyümölcsössége. Tehát az orr számára minden van, amit a sör vállalt. Szerencsére Cherka a garatot sem hagyta cserben, de itt legnagyobb meglepetésemre csavart egyet a képleten. A korty elején ugyanis szinte tisztán jön egy szokásos New England íz, keserűség nélkül, komlósan-gyümölcsösen. A buli később indul be igazán, hiszen ez a frissesség apránként, de határozottan átcsúszik borba, méghozzá úgy, hogy a végén a szádban már csak a chardonnay íze marad, szárazan, ahogy kell. Ahogy kell, hiszen később a borba belekortyolva hajszálpontosan azokat az ízjegyeket kapjuk meg újra: sima, ízgazdag, gyümölcsös és enyhén vaníliás. Persze a sörhöz képest itt minden intenzívebb, minden részletesebb: mintha csak a sör végét nagyító alatt vizsgálnánk, na meg néhol kiegészítenénk 1-1 felhanggal, amit csak a tiszta bor tud produkálni. Épp ezért kell egy jelentős öblítést tartani annak, aki hozzám hasonlóan megpróbálkozna ezzel a hibrid kóstolóval és visszaváltana a Mad Scientist főzetére: különben a NEIPA ízének 2. fele eltűnik. Vagyishogy ott lesz az, de teljesen megegyezik a szádban maradt aromákkal. 

Nem tudom eléggé hangsúlyozni, mennyire izgalmasra sikerült ez a sör. NEIPA és bor, de nem egyszerre, hanem egymás után, ráadásul az íz könnyedsége miatt végig megmarad sörnek. Ami pedig az utóbbi hozzávalót érinti, mindenkinek ajánlom a tiszta Herkát is kóstolásra, akinek a Cherka bejött, hiszen egy nagyon szép, elegáns és komplex borhoz van szerencsénk. 

Írásomat normál esetben itt fejezném be, de a kíváncsiság rávett még egy kísérletre: mi lenne, ha a Cherka több bort kapott volna? Egy kis méricskélés és egy apró pohár múlva kiderült. Sör-bor 60-40% arányban kaptunk volna egy bort, ami valamiért picit pezseg, visszavettem tehát az erősebb komponensből. 90-10% volt, amit még össze tudtam rakni. Ez esetben megmaradt a korty eleji NE túlsúly, de a bor a végén eléggé a sörre nehezedett. Ezzel együtt ez még nem volt kellemetlen, de inkább annak érződött, ami valójában, vagyis sör-bor keveréknek, az eredeti főzet finomhangolt kompozícióját teljesen felborította. Ezért e házi vegyészkedést nem igazán ajánlom senkinek, ezt a kis utóhangot is azért osztottam meg itt, mert érdemes elmerengeni, mennyire szépen lett belőve a két íz egyensúlya.

 

Hol kapható?

2020 Szűretlen. Fejlesztette: Totel