Main Area

Comedias - TESZT

Vaskakas Sörfőzde
Sörfajta ESB (Extra Special Bitter)
Szín Rézvörös
ABV 5,3
IBU 35
Kiszerelés Csapolt, Üveg - 0,33 l

Styrian Goldings, Amarillo és Magnum komlókkal készült extra special bitter, ami Különdíjat nyert a Csehországban 2018 februárjában megrendezett The Brewer's Seal Award 2018 sörversenyen.

A név eredete: "A balatonalmádi szoborparkban sétálva találtunk rá egy nagyon vicces szoborra, amely egy cilinderén ülő angol urat formál, groteszk stílusban. Az alkotás címe: Komédiás. Ez a szobor annyira megtetszett nekünk, hogy egyből elhatároztuk, hogy első sörünknek, amely egy angol stílusú ESB, ezt a nevet adjuk, és a címkéjén egy hasonló figurát jelenítünk meg. A mi Comediasunk egy bohém angol gentleman, aki meghatározó alakja az éjszakai életnek, kifogástalan a modora, és mindig vidám stílusa miatt garantáltan nem unatkozunk a társaságában."

A sör története: "Az Comedias ESB egy kiváló minőségű angol sör, amit mi a saját ízlésünk szerint főzünk. A Comedias egy nagyon ízletes és ugyanakkor kiegyensúlyozott sör, melyet kellemes karamellás lecsengés tesz teljessé. A hozzáadott komlók gyümölcsös aromát és frissítő ízt adnak ennek a sörnek. Érdemes vigyázni, veszélyesen itatja magát."

Teszt

Aki végigböngészte a Vaskakas-söröket (vagy olvasta a Vaskakas-hét bevezető cikkét), felfedezhet egy különleges mintázatot a főzde sörei közt. A sörfőző igencsak kedveli a tradicionális sörfajtákat. Ebbe a sorba illeszkedik a Comedias is, ami stílusát tekintve egy angol eredetű bitter. Mivel ez jellegét tekintve kb annyit tesz, mint az IPA ivósabb, maláta-hangsúlyosabb kistesója, ez a kategória nálam már alapból eléggé betalált. Mert milyen jó egy átbeszélgetett este végén valami könnyűt és mégis tartalmasat inni… Ilyesmit vártam el a Comediastól is.

A szokás szerint stílusos címke, a bronz szín és a tartós hab bíztató kezdet volt. Illat tekintetében is hozta, amire vártam: minden vitt a maláta és az égetett cukor, háttérben egy kis komlóval. Jó lesz ez. És lám, jó lett. Az íz eleinte édeskés, majd kissé gyümölcsös (főleg alma), füstös és komlós, mindez hosszan tartóan és igen szép egyensúllyal. A bevezetőben említett ivósság sem sérül, főleg hogy a tesztalanyunk lageresen szénsavas volt. Ugyanakkor komplexitásáról sokat elmond, hogy a már felsorolt íz jegyeken kívül sokadik kortyra némi földesség is beköszön. Van tehát ebbe mit érezni, csak nem tolja teljesen az emberre az ízeket, hanem hagyja, hogy üdítő nedűként igya.

Talán kicsit elfogult vagyok a meglepően ritkán felbukkanó bitterekkel szemben, de ezek a sörök nálam a lager és az IPA közti űrt töltik be fogyasztás szempontjából. Ennek megfelelően merem ajánlani a Comediast is azoknak, akik ilyen köztes élményre vágynak, vagyis üdítsen egy fokkal markánsabb íz mellett.

Hol kapható?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel