Main Area

Countryside Buddha - TESZT

FIRST The Craft Beer Co.
Sörfajta Dupla IPA
Szín Borostyán
ABV 8
IBU 66
Kiszerelés Csapolt, Doboz - 0,33 l

Simcoe és Mosaic komlós dupla IPA.

Premier

Teszt

Talán túlzás nélkül mondhatom, hogy az utóbbi pár hónap ténykedéseinek hála a FIRST hatalmasat ugrott a hazai főzdéket felsoroló toplistámon. Egész egyszerűen olyan virtuózan kezelik a komlót a (jobbára New England) IPA-kban és olyan jó érzékkel nyúlnak kevésbé kihasznált fajtákhoz is, hogy már azon kapom magam, hogy rendesen várom a következő főzetet. Persze az sose baj, ha az új sör némiképp kilép az azt megelőző sormintából, mint ahogy tette ezt a Countryside Buddha is. Személyében ugyanis egy dupla IPA-hoz van szerencsénk és az eddig megszokottakból (single hop főzet, zab, stb.) csak a „fejes” címke maradt meg. Lássuk hát, mit tud kezdeni a főzde egy picit más irányvonalon. 

A mosolygós falusi Buddha mögött aranysárga sör rejtőzik, amire habból is jutott bőven. Habból, na meg illatból, hiszen hiába nem New England az újonc, az orrunkat azért elkényezteti egy édeskés, ráadásul meglepően fűszeres illattal. Megint valami újat kapunk tehát, illatban és ízben is. Utóbbi esetében ugyanis szintén megjelenik ez a kettősség, az édes malátás testen egy pikáns, már-már sós hatású íz nyúlik végig, de itt már mindez kiegészül egy hatalmas adag trópusi gyümölcsösséggel, egy jó adag citrussal és még gyantás jelleggel is. Így pedig az összhatás egy borzasztóan „juicy” sör, azaz telt, sűrű és gyümölcsös, viszont megint kapunk egy olyan csavart az édes és sima alaphoz a fűszeres felhangok képében, hogy a már önmagában is finom DIPA érdekes is legyen. 

Bár a bevezetőben kis kitérőről beszélten a New England vonalról, a Countryside Buddha mégis épp azt csinálja, amit az elődei is: masszív ízeket tol az arcba, kecsesen, simán, telten és ami a legfontosabb, egy kis újdonsággal fűszerezve. Így pedig egyértelmű, hogy a Buddhának ott a helye minden DIPA fanatikus poharában, köztük az enyémben is.

Hol kapható?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel