Main Area

Cseh kisüzem a város közepén

Nem mai csirke a Hetedik Lépcső, de még sosem jutottam el odáig, hogy elregéljem a sztorijukat. Ezt most pótolva, olvassatok a cseh sörextrák helyszínéről!

A Hetedik Lépcső 2018. decemberében nyitott meg nem is oly messze a budapesti cseh sörök alfája és omegájának tekintet Hrabal szomszédságában. Egész pontosan kb 20 méterre vannak egymástól, azonban a kínálatot figyelembe véve teljesen mást képviselnek. A Hrabal egy konzervatívabb felfogásű cseh söröző, míg a Hetedik Lépcső inkább azt a craft vonalat képviseli, amit most mindenki keres. Úgyhogy rá is mentek a cseh kisüzemi sörökre, több mint fél évig jártak kóstolgatni Csehországba, hogy mégis mit lenne érdemes elhozni a budapesti közönségnek.

A Hetedik Lépcső név megint egy érdekes sztori, ugyanis Jiri Menzel, az „Én kis falumban” című filme adta a hely nevének az ötletét. Itt hangzik el, hogy

  • Van valami behűtve a hetedik lépcsőn?
  • Máris!
  • Idefigyelj, Karel, hogy jöttél rá, hogy a hetedik lépcső a legideálisabb a sörnek?
  • Sokéves megfigyelés eredménye. A hatodikon túl meleg van, a nyolcadikon már túl hűvös.

A hely maga egyébként semmi fancy, egy teljesen kultúrált sörözőt kell elképzelni. Kb 50 fő fér el a helyen. A vendégeket 8 csappal kényeztetik, amikre próbálják mindig úgy szervezni a söröket, hogy minden sörtípusból legyen választék a legalapabbtól a legextrábbig. Mindig új söröket próbálnak bemutatni, ezért elég gyorsan változik a kínálat is. Ezzel a hazai sörgeek réteget is próbálják kiszolgálni. Ha már sörgeek társadalom... Nem csak a veterán Untappdesek járnak ide, hanem nevelik is a sörtársadalmat azzal, hogy megismertetik az Untappdel a népet, bíztatják őket arra, hogy használják az appot és értékeljenek.

Visszatérve a kínálatra, mert van még bőven miről beszélni. A nyitáskor már a Zichovec és Raven sörfőzdék is jelen voltak a kínálatban, de a Purkmistr sem váratott sokat magára. Nem csak az alaptételek jelennek meg náluk, hanem az igazán limitált cuccok is. Olyannyira limitált tételekre kell gondolni, amik nem csak az országban premiereznek, hanem pl egyidőben van a premierje a cseheknél is. De olyan is volt már, amikor Budapesten volt a világpremierje egy sörnek.

Ha ez nem lenne elég indok, hogy lenézzetek egy sörre, akkor azt is meg kell említeni, hogy rendszeresen tartanak sörkóstolásokat is, de akár elviteles megoldások is szóba jöhetnek, mert egy elég impozáns hűtőnyi sört is bekészítettek. Ha pedig valami klasszikusabbra vágynánk, akkor van helyben egy mini shop, ahol az igazi autentikus cseh italokat (nyilván söröket is) lehet elvitelesre kérni.

Ha a leírtak alapján nem jött meg a kedve az embernek, hogy megnézze magának a kínálatot, akkor nem is nagyon tudom mivel lehet elérni az izgalmi állapotot. Figyeljétek a FB oldalukat, hogy ne maradjatok le a különlegességekről, az Untappden pedig mindig megtaláljátok a friss csaplistákat!

Na zdravi!

MÉG TÖBB KÉP ÉS INFÓK A KOCSMA ADATLAPJÁN

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel