Main Area

Doboz VS üveg – melyik a jobb?

Manapság egyre több hazai sörfőzde áll át palackos kiszerelésről a dobozosra. Ennek több oka is van és mi ebben a cikkben pont erre keressük a válaszokat! Bemutatjuk a különbségeket, illetve elüldözünk egy régi tévhitet is.

Hazánkban a kisüzemi sörfőzdék közül elsőként a Reketye szerelte ki a söreit dobozba. Szorosan követte őket a Brew Your Mind és a FIRST. A többiek kitartottak a palack mellett, viszont idén a legtöbb főzde vagy átállt már dobozra, vagy tervezi. Megpróbálom felsorolni a dobozra átállt főzdéket, remélem, nem hagyok ki senkit: Mad Scientist, HopTop, Horizont, Rothbeer, Fehér Nyúl, Ugar, Yeast Side, Hajnali Sörfőzők, Balkezes, Corner Viharsarki Sernevelde, B Bop Fermentory, Uradalmi Sörmanufaktúra. A MONYO pedig 2021-ben szeretne átállni dobozra. Itthon elsőként a Mad Scientist kezdte értékesíteni a söreit 0,44L dobozokban, az addig megszokott 0,33L helyett. Hasonlóan járt el a Reketye is, szintén „nullanegyvennégyesbe” teszi a söreit. Friss hír, hogy a Brew Your Mind is fokozatosan átáll a 0,44L dobozra. Meglátásom szerint, ez a legjobb méret.

A legtöbb főzde régóta tervezte már a palackozó gépüket lecserélni dobozolóra, mert rengeteg előnye van a doboznak az üveggel szemben. Viszont annak van egy nagyon fontos oka, hogy szinte mindenki egyszerre váltott: az EU-ban egyre jobban palackhiány van, egyre nehezebb beszerezni a 0,33-as palackokat, így hirtelen minden főzdében előkerült ez a régóta dédelgetett újítás.

Miért jó az nekünk, ha a sör nem palackba, hanem dobozba kerül?

A legnagyobb előnye, hogy 100%-ban véd a fény ellen a doboz. Mint tudjuk, a sör egyik legnagyobb ellensége a fény, hasonlóan Drakulához (vajon más összefüggés is van a kettő között?). Nem hiába vannak színezve a palackok leginkább barnára, mert így kevésbé engedi át a fényt, ám így sem véd teljesen ellene. A fény mellett az oxidáció ellen is jobban véd a doboz, mint a palackon a koronazár. A sör másik nagy ellensége az, ha nincs jól lezárva. A palackkal ellentétben újrahasznosítható, szelektíven lehet gyűjteni. Praktikusabb és kényelmesebb az üvegnél: szállításkor szatyorban vagy táskában nem fog hangosan csörömpölni, illetve kevesebb helyet foglal el. A doboz nem fog összetörni, ha leejted nagyobb eséllyel éli túl a zuhanást, mint a palackos testvérei. Saját véleményem szerint ráadásul sokkal menőbben is néznek ki a dobozok, mint a palackok. Sokkal több teret engednek annak, hogy vizuális orgiát kreáljanak rájuk a sörfőzdék. Nézzétek meg például a Mad Scientist vagy a Horizont címkéit, sokkal jobban mutatnak dobozon, mint palackon. Nyilván a nagyon drága és spéci sörök (leginkább a hordóérleltek) sosem fognak dobozba kerülni, ezeket továbbra is palackozni fogják, mert ezeknél a tételeknél elengedhetetlen a palackban történő erjedés. Ilyen sörök pl. a Mad Scientist Barrel Project tételei, a MadX sörei, a Horizont Night Shift szériája.

„Jó-jó, de a dobozos sörnek fémes íze van!”

Rengetegszer hallottam ezt a mondatot, vagy láttam leírva komment formájában. Ezt az urban legend-et szeretném most végérvényesen tisztába tenni. Röviden: nem lesz fémíze a sörnek a doboztól, ugyanis van egy speciális bevonata a dobozok belsejének, ami meggátolja, hogy bármilyen káros anyag vagy íz belekerüljön a sörbe. Viszont tud fémízű lenni a sör! Erre egyszerű magyarázat van: a nem megfelelően tisztított és karbantartott berendezésektől tud fémízű lenni a sör, kisebb esetben a víztől, de semmilyen esetben sem a doboztól.

Személy szerint én örülök, hogy itthon is egyre több főzde áll át a dobozra, hiszen ezek a minőségi sörök megkövetelik a minőségi csomagolást.

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel