Main Area

Early Beer'd - TESZT

HopTop Brewery
Sörfajta Pale ale
Szín Aranysárga
ABV 4,5
Kiszerelés Csapolt, Üveg - 0,33 l

Jászapátiról (Yeast Side Sörfőzde) szüretelt friss komlóval (Cascade, Willamette, Spalter) készült pale ale.

Premier

Teszt

A 2018-as év nagy ugrást hozott a komlószüreti sörök számára, hiszen talán idénre vált igazán elterjedté a friss komlótoboz felhasználásával készült, évről évre egyedi és limitált mennyiségű sör. A Monyo eddigi legjobb Harvest IPA-ját hozta ki váli komlókból, azonban a nagyobb gócpontnak a jászapátin található ültetvény bizonyult. Innen ugyanis nem csak a tulajdonos Yeast Side hozott ki friss söröket, de a HopTop háza tájára is jutott annyi friss termény, hogy ők is megpróbálkozzanak az első szüreti sörükkel. Ő lett az Early Beer’d, a friss pale ale.

Bár itt a lényeg még mindig a sör, a friss komló és annak kezelése lesz, muszáj kitérnem egy pillanatra a grafikára is, hiszen a színes bogyó-madarak már sörbontó használata nélkül is a szívemhez nőttek, elég jól tükrözik azt, ami ránk vár: valami kedves, laza és játékos. Játékos, hiszen a tartós habkoronába bugyolált mély arany ale mégiscsak egy kísérlet, egy játék a hazai friss komlóval. Egy játék, ami nem csak a sörfőzőnek, de a kóstolónak is érdekes: találd meg a friss komlót. Nem mintha nehéz lenne. Az illatba a karamellás malátásság mellett már kikandikál valami friss zöldes is, ami leginkább a gyógynövényeket juttathatja eszünkbe. Gyógynövényeket, na meg teát, főleg a kóstoló után. Bár pale ale-hez híven kapunk egy szépen kiegyensúlyozott testet biztosító kekszes maláta alapot, ez nem azt jelenti, hogy a komlók elkallódnának. Épp ellenkezőleg: a tobozokból itt nem a végtelen keserűség, hanem a friss teás-herbás jelleg a lényeg, a sör pedig ezt szinte tálcán kínálja. Ezzel együtt az íz marad könnyed, de kitartó, kis melengetés után még teásan kesernyés is.

A sör maximálisan hozza, amit vállalt: nagyon szépen bemutatja, mit tud a friss komló, mindezt úgy, hogy megmarad lazának, ihatónak és nem túl keserűnek. Aki új ízekre vadászik, ez mindenképp be fog jönni neki, mint ahogy azoknak is, akiknek a fantáziáját már a friss komló megmozgatja a leírásban. Ezen felül megkockáztatom, hogy az ivósörnek is tökéletes, feltéve, ha addig el nem kapkodják az összeset.

 

Hol kapható?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel