Main Area

Egy gyümis sört kérek. Cider lett, maradhat?

A nyári parkban sörözések egyik alapkelléke valami hideg nedű, amivel olthatjuk a szomjúságunkat a nagy melegben. Éppenséggel még cider is lehet ez, de miért nem ízesített sörnek hívjuk, ha olyan íze van? Ennek járunk most utána.

Régebben, mielőtt még teljesen beszippantott volna a kisüzemi sörök világa, még mi is azok közé tartoztunk, akik ha kiültek a megboldogult Gödörhöz sörözni, akkor alkalmanként rámentünk egy-egy ízesített sörre. és ha már lúd legyen kövér, Somersby-t vettünk, mert az akkoriban az ízesített sörök Rolls-Royce-a volt. Legalábbis gondoltuk ezt egy darabig, amíg meg nem világosodtunk, hogy a Somersby valójában nem is ízesített sör, hanem cider. De mégis adja magát a kérdés, hogy mi a különbség, ha ízre kb ugyanazt az élményt adja?

 

Forrás: BBC America

Almabor, legyen a neved cider!

Ha nagyon egyszerűen akarnánk megfogalmazni, hogy mi is a cider, akkor azt mondanánk, hogy az alma levének megerjesztésével nyert cukros ital. Ha egy kicsit jobban szeretnénk abba belemászni, hogy a cider hogyan is készül, akkor nagyjából arra a következtetésre juthatunk, hogy a sörökhöz hasonlóan a cukor erjedésének köszönhetően kapja az alkoholos mivoltát és mielőtt az összes cukor elerjedne, hordókba fejtik és légmentesen lezárják azokat. Hagyják még kicsit érni és nagyjából ennek köszönhetően lesz ez is a sörhöz hasonlóan szénsavas és alkoholos. Itt nincsenek olyan kategóriák, hogy felső- vagy alsóerjesztés, a cider esetében olyan van, hogy száraz vagy édes és minden, ami a kettő között elképzelhető.

Akkor ez most sör vagy bor?

Minden gabonafélétől mentesen kapunk egy gyümölcsös italt, aminek alkoholtartalma van és szén-dioxiddal dúsított. Mondhatni egy ízesített sör! De akkor mégis miért nem hívjuk ezt ízesített sörnek, ha nagyjából ugyanaz? A kérdés jogos és még inkább jogos azért, mert a sörgyárak palettájában találhatóak meg a ciderek. Viszont onnantól kezdve, hogy a gabonát lecserélik almalére már nem nevezhetjük a végterméket sörnek. Ez amolyan átmenet a kettő között a söröknél már megszokott alkoholszázalékkal és bubival, de mégis egy olyan ital, amiben nincs gabona, ergo a gluténérzékenyek is megihatnak egy rekesszel belőle.

Oszt’ honnan származik kend?

A cider egy kicsit anyátlannak tűnik a leírások alapján, mert alapvetően semmi más nem kell hozzá csak alma. Az meg többnyire nem egy olyan hozzávaló, amihez nehéz lenne hozzájutni, ezért megállapítani sem igazán lehet, hogy mégis ki fia-borja. Angliában örvend a legnagyobb népszerűségnek és vannak hagyományai, azon belül is Somerset térsége az, ami a leghíresebb, ha ciderkészítésről van szó. Ebből adódik az is, hogy a Szigetországban futhatunk bele a legnagyobb választékba akár csak a sarki kisboltban is. Mi például ott futottunk bele az eddigi legrosszabba, amit csak „K”-nak hívtak. Már félórával az első korty után is másnapos volt az ember, akkor is, ha csak 1 dobozzal ivott belőle.

Az ízek sokszínűsége

Mivel almára van szükség a készítéséhez, ezért eléggé eltérőek lehetnek a végeredmények, hiszen az almák minősége és fajtája ezer millió (és egy) lehetőséget rejt magában. A különböző almafajták keveréséről már nem is beszélve. Viszont nem csak almából, hanem körtéből is szokás cidert csinálni, pontosabban azt nem cidernek, hanem perry-nek hívják. És ezt még lehet fokozni, elég csak a Somersby palettájára gondolni, ami almás, körtés, bodzás, áfonyás és szedres változatokból áll. Egész pontosan az almás és a körtés a tényleges almabor, a többi esetében fel is van tűntetve, hogy a cider van ízesítve különböző gyümölcsökkel, azon belül is gyümölcs koncentrátumokkal.

Magyarország, a cider nagyhatalom

Itthon gyakorlatilag mindegyik sörgyár palettájába begyűrűzött a cider, de a Carlsberg portfóliója még mindig az, ami az alfája és omegája ennek a kategóriának a Somersbyvel. Nekem az volt az első ciderem, amit ittam és úri huncutságnak számított a dolog. Azt is hozzátéve, hogy kifejezetten jól esett és még mindig jól esik néha egy Somersbyt inni. A Heineken palettájában a Strongbow képviseli a kategóriát, aminek anno nagy kampánya volt a bevezetéskor, de aztán kicsit alább hagyott a lendület, amolyan megszereztek annyi piacot, amennyit lehetett és most stagnál ez a szegmensük. A Drehernél Kingswood néven fut, míg a Borsodinál a Carling a képviselő, de egyik sem hiszem, hogy különösebben piacot tudott volna szerezni a Somersbytől.

 

Forrás: Somersby Facebook oldal

A Nagy Cider Teszt

Ez egy témaindító cikknek született, mert hamarosan fogunk egy össznépi tesztet tolni az elérhető ciderekből elég nagy csoportban, hogy mindenki eldönthesse magának, hogy milyet szeretne (vagy egyáltalán szeretne-e) inni a nyáron.

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel