Main Area

Egy kis Amerika mindenkinek jár

2018 óta van egy hely Budapesten, amiről mindenki csak áradozni tud és a deep dish pizzákról készült fotóikkal alapból is állandó izgalmi állapotban tartják az embereket. Ez az I55 American Bar!

Már régóta tervben volt, hogy elnézzek ide és bár nem a sörről híres a hely, tudtam, hogy cikk is lesz belőle. A kajáiról híres I55 a régi Beckett’s helyén nyitott meg 2018 májusában és igazi amerikai feelinget ígért azoknak, akik betérnek ide. Nem csak az arculatra mentek rá, hanem az ételekre is. Deep dish pizza, ami gyakorlatilag sehol máshol nincs Budapesten, burgerek, steak, nachos tál (igazi nachos tál, igazi nachossal!!!). Eléggé felhypeolták a helyet, ilyenkor többnyire pofára esés szokott lenni a vége. De most nem így lett, nagyon nem!

Belépve eléggé átjött az amerika érzés. Neonok, beülős boxok, hangulatvilágítás. Kb mint a 80-as, 90-es évek amerikája, mintha valamelyik kult film díszlete elevenedett volna meg. A tulajdonosok szavaival élve nagyjából így született meg a hely ötlete: „Többször jártunk már Amerikában. Először csak egyikünk, nászúton, miközben szerelembe esett – na nem egy másik nővel -, hanem az országgal, a szellemiséggel, az emberekkel, és természetesen a gasztronómiával. Aztán persze az egyik rántotta magával a másikat, így ezután már együtt jártuk Amerika széles sztrádáit, kutatva a legjobb burger, a legjobb barbecue és újabban a legjobb deep dish pizza után.” Ennek lett az eredménye az I55 és tényleg megérte a sok amerikai „piackutatás”. 220-an férnek el belül, de lesz terasz is májustól, ahol még plusz 100 fő tud majd leülni.

A fő hangsúly nem a sörökön van, hanem az ételeken, de ezzel tisztában voltam már akkor is, amikor terveztem a látogatást. A vastag, gyakorlatilag inkább pitére hasonlító deep dish pizza vonzott be ide. Nem nagyon volt hasonlóhoz szerencsém eddig és a fotókat, videókat elnézve, amiket a helyen készítettek, nagyon gusztán nézett ki. Három méretben lehetett kérni, de mi csak a legkisebbet mertük bevállalni, az is 2-3 személyesnek volt írva. Mi ketten estünk neki a 1,5 kilós (!!!) pizzának és a végén csak az jutott eszünkbe, hogy bár tele vagyunk, de ennénk még egyet. A deep dish pizza lényege, hogy fordítottan van összerakva, mint a pizzák többsége, ami egyenlő masszív mennyiségű sajttal és feltéttel. (a chicago-i deep dish pizzáról ITT tudhattok meg többet) A 2 személyes alap pizza 4500 forintba kerül, ami totál megéri. Plusz kértünk még egy nachos tálat is, ami bár nem 800 forintos, hanem 2500-ba került, de nem is standard nachost kapsz, hanem egy rakás helyben készült nachost, 4 féle szósszal. Felejtsd el azokat a zacskós nachosokat, ez az amit kerestél minden nachosban. De nem ömlengek tovább a kajákról, nézzük mit várhatunk sörfronton!

Nem kell tartani attól, hogy a kaja mellé nem tudunk egy jó sört inni, ugyanis egész kellemes a választék, mivel 7 féle csapolt sör közül választhatunk. Ráadásul nem is a kommersz fajtából, hiszen a Carlsberg szolgáltatja a söröket. Van csapolt Kronenbourg búza, ami nálam már tuti befutóvá teszi a kínálatot. Nagy piros pont jár azért, hogy tartanak a Horizont és a Carlsberg szerelemgyerekéből, a Delight IPA-ból is csapon. A Grimbergenek is rendben vannak, úgyhogy tényleg van miből választani. Azért hozzá kell tennem, hogy kicsit hiányolom az amerikai vonalat, mert simán el tudnám képzelni, hogy valami amerikai craftot üvegben behoznak.

Egyébként sör szempontjából még mindig nem értünk a felsorolás végére, mert ha inkább csak kóstolgatni szeretne valaki, akkor lehet háromféle kóstoló sorból is kérni, ami 3 X 2 dl csapolt sört jelent. Az összeállításokat ITT tudjátok megnézni, én vagy a Mississippit vagy a Maurepast ajánlom. Bár azért egy mínusz pont jár, hogy az asztali alátétek mindegyikén az van, hogy mindenki maga válogathatja össze a sörkóstolót, ez elég nagy baki szerintem, hiszen nem így van.

Szerintem elég könnyen leszűrhető, hogy masszívan ajánlós ez a hely. Zseniális atmoszféra, parádés kaják és sörből bár mainstream van, de azok közül is legjobb fajta. Gyakorlatilag bármilyen indíttatásból megéri elmenni, akár sörözni, akár kajálni, akár csak meccset nézni akar az ember. Ha pedig igazi haspókok vagytok, akkor essetek neki a challenge-nek és nyomjatok be egyedül egy 1,5 kilós deep dish-t!

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel