Main Area

Egy soproni főzte a legjobb Sopronit

Véget ért a Soproni porter-challenge és kiválasztották, hogy kinek a receptje lett a végső győztes, amit majd együtt jól lefőznek és jövőre a boltok polcaira kerül!

Összesen 24 nevezés érkezett a versenyre és úgy tűnik senki sem próbálta megtrollkodni a kisüzemiek közül, mert nem érkezett kisüzemi sörfőzdében dolgozó sörfőzőtől nevezett recept. Pedig azért a MONYO-tól elvárható lett volna tekintve, hogy mekkora gerillázásokat szoktak tolni.

A szakmai zsűri a 24 sörből egy nappal a végső döntés előtt kiválasztotta a 7 legjobb receptet, amit aztán a sörbírának jelentkezett fogyasztókkal közösen meghozták a végső döntést. Több, mint hetvenen jelentkeztek sörbírának az Első Soproni Sörversenyre, közülük pedig hárman vettek részt a legjobbnak ítélt, döntőbe jutott porterek kóstolásában. A profi zsűrivel megegyező, súlyozott pontozólapon fejthették ki a véleményüket a fogyasztói sörbírák, összpontszámaik pedig hozzáadódtak a zsűriéhez. A győztes porter minden zsűritagnál az elsők között volt.

Igazi slusszpoén, hogy a nyertes egy soproni születésű fiatalember lett, aki már nem az első sörét és díját gyűjtötte be a sörfőzéssel. A mérnök végzettségű Stubna Ágoston elmondta, hogy arra számított a döntősök közé kerül, de a győzelemről álmodni sem mert. Alig két nappal a nevezési határidő lejárta előtt pályázott, és egy IX. kerületi, 4. emeleti lakásban főzte a sört. A receptet kifejezetten erre a versenyre dolgozta ki, a hozzávalókat pedig az elmúlt években összeállított jókora táblázatból válogatta, amelyben az alapanyagokra vonatkozó minden fontos információ szerepel. „A porter nem túl erős sör, hanem igazi baráti társasággal iszogatós fajta. Ezt tartottam szem előtt elsődleges szempontként” - mondta a nyertes.

Nem kevesebbet nyert ezzel a sörrel, mint fél millió forintot és azt a lehetőséget, hogy az általa megálmodott recept alapján fogják lefőzni az Óvatos Duhaj termékcsalád új tagját, amit 2019-ben már a boltok polcain is meg lehet találni.

Mondhatjuk, hogy ez egy szép új világ, ahol a nagy sörgyárak már tényleg hallgatnak a fogyasztókra és mernek változtatni.

Ágostonnak ezúton is gratulálunk és várjuk a sört!

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel