Main Area

Egy új sörfőzdét köszönthetünk - SIMA Brewing

Az elmúlt 10 évben nagy bővülésen ment át a hazai kisüzemi sörpiac. Rengeteg főzde jött létre ebben az időszakban, akik közül többen is a piac meghatározó főzdéi lettek. Sajnos a 2020-as év a vírus miatt nem éppen a legjobb év volt a főzdéknek (sem), így nem számíthattunk új versenyzők belépésére. Viszont mindig vannak kivételek, mint például a SIMA Brewing.

3 elszánt ember fittyet hányva a pandémiára, húzott egy merészet, és 2020 november végén megalapították a SIMA Brewing nevezetű gerillafőzdét!

Hárman alkotják ezt a kis családi-baráti céget, a név is innen ered: a vezetéknevek kezdőbetűiből áll össze. Hiába beszélünk egy nagyon friss gerillafőzdéről, nagyon ambiciózus és merész tervekkel álltak elő. Már maga a logó, illetve a címke dizájnja is minőséget sugároz: letisztult, sallangmentes, de mégis érződik rajta, hogy prémium termékről van szó.

Jelenleg a két termékből álló palettát a fertőrákosi KROIS főzdében főzik. Az első sörük egy duplán hidegkomlózott IPA volt, amely annyira jól sikerült, hogy piszok hamar (kb. 2 hónap alatt) elfogyott. A második sörük, mellyel februárban jelentek meg, egy fekete IPA. „Jó, de mégis milyen a sör, hiszen ez a legfontosabb?” – hangzana el a kérdés - teljesen jogosan. Mindkét sört alaposan leteszteltük, ezekről hamarosan be is számolunk. Spoiler: nagyon jók!

A közeljövőben szeretnék a söreiket nagyobb mennyiségben elkészíteni, illetve dobozban kiszerelni. Fokozatosan növelni szeretnék a termelési kapacitásukat, emellett pedig a minőségre is még jobban oda szeretnének figyelni a dobozos kiszereléssel, ezért eddig egy meg nem nevezett budapesti főzdével egyeztetnek a jövőbeni együttműködésről. A távlati tervek között pedig természetesen egy saját főzde alapítása van az első helyen.

Egy kezünkön meg tudjuk számolni, hogy hazánkban hány női sörfőző van. Jól sejtitek, a SIMA Brewingnál Zsuzska ezt a tábort erősíti. Róla azt kell tudni, hogy kísérletezgető típus, közel állnak hozzá az extrém sörök. Az első két sörükre viszont a mesterien megkomponált stílus a jellemző, ez pedig Rudi, a másik sörfőző mesterük érdeme. A közeljövőben mindkettőjüktől számíthatunk nedűre, és az sem kizárt, hogy a jövőben ez két külön termékvonalban manifesztálódik.

A legfőbb céljuk, hogy idővel a hazai kisüzemi sörpiac oszlopos részévé váljanak. Palettájuk a jól iható, ízletes prémium termékektől a merész sörökig terjed majd. Az eddigi két sörük a különlegesebb, de nem az extrém vonalat képviseli: citrusos, trópusi, vagy éppen étcsokis, gyümölcsös ízjegyeket hozzáadott plusz alapanyagok nélkül érték el.

Én azt gondolom a két sörük alapján, hogy a jövőben tényleg felléphetnek a hazai kisüzemi sörfőzde nagy alakjai mellé. Óvatosan kezdtek, de annál nagyobb minőségben. A jelenlegi koncepciójuk szerint egyszeri exkluzív batcheket dobnak ki a piacra. Később ezekből és a fogyasztói visszajelzésekből szeretnék kialakítani az állandó szortimentjüket.

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel