Main Area

Exotic Post Traumatic - TESZT

MONYO Brewing
Sörfajta Brut ale
Szín Rózsaszín
ABV 4,6
Kiszerelés Csapolt, Üveg - 0,33 l

Az Ivan & The Parazollal az együttes azonos című albumjának megjelenése apropóján főzött epres brut ale.

Premier

Teszt

Gombamód szaporodnak mostanság az együtteseknek szentelt sörök, és míg a hazai öreg motoros rockbandák inkább a nagy sörgyárakkal vannak jóban, addig a fiatalok, a szubkultúrás csapatok és az indie vonalon mozgók már megtalálták a kis főzdéket is. Nem volt olyan régen például, mikor berobbant a köztudatba a hír: a Quimby-nek saját söre lesz a Monyo jóvoltából. Az a főzet minden zenekaros háttértől elvonatkoztatva is baromi jó lett, az ötletet pedig hatalmas érdeklődés követte. Nem csoda hát, hogy újból egy zenés sörről számolhatok be a Monyo főzdéjének falai közül. Ezúttal azonban a sör névadója nem más, mint a fél évszázaddal ezelőtti rock jegyeit a mai irányzattal ötvöző banda, az Ivan and the Parazol. Aki pedig már hallotta őket, vagy esetleg látta is a frontember színpadi higany mozgását és öltözetét, tudhatja, hogy nekik nem való holmi ivós lager vagy citrás IPA. A hozzájuk illő sör extrém, harsány, mégis könnyen befogadható. Mondjuk, mint egy csontszáraz gyümölcsös pezsgőre emlékeztető epres brut ale. 

Csodák csodájára pedig tippem beigazolódott – mint egyébként minden tipp, ami a végeredmény tudatában születik – és itt állt előttem egy palack Exotic Post Traumatic, vagyis egy epres brut ale. Bár a sör címkéje is elég színes, nem ez az egyetlen eleme, ami felidézi a retró flamingó mintás hawaii ingeket. A sör ugyanis barackos rózsaszín. Ezt hagyom ülepedni, a sörrel viszont nem követtem el ezt a hibát: először orromhoz (igazi eper illat), majd számhoz emeltem. Jelentem, az epret nem alibizték el, nem az „eper ízű szirupot” kapjuk, hanem a valódi, földről szedett, friss eper ízét, ami néhol picit fanyar, néhol vizeskés, és épp ezzel együtt sokkal élvezhetőbb, mint ízesítő társa. E mellé pedig megkapjuk a sör brut részét, ami esetünkben úgy jelenik meg, mint egy száraz pezsgő, amibe az epret áztattuk: ehhez társul még az is, hogy az ital kifejezetten szénsavas. 

Ivan bandájának sörében tehát egy epres pezsgő van bezárva igazi gyümölccsel, ami tökéletesen illik a zene életérzéséhez. Ami pedig minket, sörösöket illet, megkaptuk az eddig itthon készült legszárazabb brut sört, amibe a valódi gyümölcs is épp bele passzol. A végeredmény pedig egy olyan üdítő ital, ami jó eséllyel a nyár egyik slágere lesz. Már ha marad még belőle akkorra.

Hol kapható?

EZEKET KÓSTOLTAD MÁR?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel