Main Area

Ezekkel az IPA-kkal koccintsatok a nemzetközi IPA napon!

Augusztusban már szerencsére szabadon ünnepelhetünk a kocsmákban mindenféle sörös világnapot, úgyhogy pont kapóra jön az IPA világnapja. Adunk is pár tuti tippet mivel koccintsatok ezen a napon!

Augusztus első csütörtökjén tartják minden évben a nemzetközi India Pale Ale napot, ami pontosan arról szól, aminek hangzik. Kóstolja meg mindenki az IPA sörstílust és koccintsatok egyet a barátokkal! Az IPA napot még 2011-ben álmodták meg és egy közösségi médiás szerveződésnek indult, nem volt köze se sörfőzdének, se sörgyárnak, se cégnek. Egyszerűen csak népszerűsíteni akarták az IPA-kat.

A sörforradalom még évekkel ezelőtt elég szépen kitágította a sörös univerzumot a hazai fogyasztók számára és megismertette a néppel az IPA kifejezést. Ha visszagondolunk, akkor ez már annyira alap sörtípusnak minősül, hogy mindenki ismeri. Mindezt azért mondhatjuk ki, mert már nem csak a kisüzemiek gyártanak ilyet, hanem gyakorlatilag minden sörgyár is előállt a saját értelmezésével az IPA-ról

Itt írtunk a Dreher IPA-ról

Itt írtunk a Borsodi IPA-ról

Az India Pale Ale (és még mindig nem Indian, az indiánoknak nincs köze hozzá) eredetével kapcsolatban csak röviden annyit, hogy ez a sörstílus a briteknek köszönhetően született meg, mert sörrel kellett ellátni az indiai gyarmaton lévő briteket és ezért olyan eljáráshoz nyúltak, amihez addig még korábban nem, hogy kibírja a hosszú szállítást. Mi volt a megoldás? Rakjunk a sörbe talicska számra komlót, az majd jó lesz! És mint a mellékelt ábra mutatja tényleg jó lett, mert most ez a legnépszerűbb, legismertebb sörstílus a világon. A rengeteg komló, a keserű íz és a testesség jellemző leginkább ezekre a sörökre. Több változata is van, szeretnek kísérletezni vele. Az alkoholszázaléka akár meghaladhatja a 10%-ot is, ha például dupla IPA-ról beszélünk!

A hazai főzdék is előszeretettel készítik el az IPA sörüket és teszik be az alapszortimentbe, mert elég kelendő, hiszen majdnem mindenki hallott már róla. Bár a sörgeekek körében korántsem volt ismeretlen az IPA, de a nagy sörgyárak brutál marketingjének köszönhetően vált nagyobb rétegek számára is ismert a stílus. 2017-ben a Soproni volt az első sörgyár, aki meglépte az addig elképzelhetetlent: piacra dobta a saját sörét, a Soproni IPA-t! Instant siker volt, de azóta már sok víz lefolyt és mondhatni az utolsó helyre szorult vissza. Elérhető áron, nagy mennyiségben készítették a sört és ennek meg is lett a hatása. Rengeteg ember itt kezdett el ismerkedni a sörökkel és jött rá arra, hogy van élet a lageren túl is.

A hazai kisüzemi sörfőzdékre visszakanyarodva viszont elmondható, hogy szinte mindegyiküknek van a szortimentjében legalább egy IPA (de inkább több), amik között nehéz is kiválasztani a legjobbat. Mi azért megpróbáljuk most a lehetetlent és egy részben szubjektív listát adni, hogy miket szerezzetek be vagy kérjetek a pultnál a ma esti sörözéshez.

A leginkább kézen fekvő megoldás bemenni egy nagyobb boltba és levenni valamit a polcról. Ehhez a legjobb választás a Borsodi legújabb söre, a Borsodi IPA, ami per pillanat a legjobb nagyüzemi IPA a piacon. De azért ez csak a kezdet, hiszen a kisüzemek kínálata jóval többet kínál. Az egyik nagy klasszikus, a Horizont Gentle Bastard az idők folyamán egy fogalom lett a sörfőzde szortimentjében, nem lehet mellényúlni vele. Hasonlóan klasszikus a Jam72 is, amivel a Mad Scientist még a kezdetekkor hódították meg a piacot. Ha már Mad Scientist, akkor rögtön érdemes még egy sört a kosárba tenni mellé, mégpedig a kicsit sem kezdő tételnek számító, viszont legendás Liquid Cocaine-t, ami a maga brutál 9%-val egy ütős dupla IPA. Ha pedig már gyorsan bekeményítettünk, akkor jöhet még egy dupla IPA, egész pontosan a HopTop teás söre, a Ceylon Buddy. Ezt bárki kóstolta eddig sosenem csalódott benne. A hasonlóan remekül sikerült, nekem egyik abszolút favoritom, az Ugar Sörfőzde Gray Matter teás IPA-ja, szintén hasonló feelinget ad, csak talán nem vág annyira a földhöz két üveg után. Azért egy lépést tennénk hátra, hogy azért ne az első két sörtől álljunk fejre, egy másik Horizont klasszikus, a Hazy Queen gyakorlatilag bármikor, bármilyen mennyiségben fogyasztható. Ez a NE IPA-k sorát erősíti, amik 2019-ben gyakorlatilag minden főzde életébe berobbantak. Ami nélkül semmiképpen sem lehet teljes a lista az pedig talán a legismertebb magyar IPA, az egyike az első hazai főzeteknek, a Távoli Galaxis, amit a Rothbeer készített és sokáig ez jelentette a magyar IPA-t oszágszerte. És a sörsor végére hagytam még egy dupla IPA-t (sorry, egyszerűen ezekből túl sok a remek főzet), ami a MONYO konyhájában készül és Dead Rabbit néven futtatják. Döglött nyúl nincs benne, de kraft és egy raklapnyi komló igen, zseniális. 

Még bele sem lendültem a listába, de már ha ezt végigissza valaki, akkor is elég jó estének (és egy elég húzós másnapnak) néz elébe. Egyébként ma a Beerstro és a Mad Scientist közös eseményén csapon is lehet majd kóstolni a Jam72-t és a Liquid Cocaine-t! Egi!

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel