Main Area

Fekete Kincs - Teszt

SIMA Brewing
Sörfajta Black IPA / Dark Ale
Szín fekete
ABV 6,5%
IBU N/A
Kiszerelés Üveg - 0,375 l

Sörfőzde leírása a sörről

A Tisza-tó szerelmeseiként, nagy örömünkre szolgál, hogy elsőként mi dolgozhatunk sulyommal sörben. Az Egy csepp Tisza-tóval együttműködve elhoztuk nektek a Fekete Kincset, ami idei fekete söreink talán legizgalmasabb képviselője. A sulyom egy egyedülálló, Európában ritka, itthon korlátozott mennyiségben elérhető, védett vízinövény, gesztenyés, mandulás, szegfűszeges, diós ízjegyekkel. Felhasználása főként csokoládéval történik, ezért is tettük egy csokimalátával bőségesen megpakolt, gyümölcsösre komlózott alapsörbe.

Díszüveges, kézzel sorszámozott sörünkből limitált mennyiségű, összesen 210 palack készült.

A Fekete Kincs kizárólag az Egy csepp Tisza-tónál és a One Beer-ben megvásárolható.

TESZT

Megjelenés: Szép sötét fekete színe van, és mivel ez egy IPA, így kellő mennyiségű habbal is rendelkezik, ami gyönyörűen krémes, ráadásul nem illan el hamar. A csokoládé- és festőmalátának köszönhetően a hab nem fehér, inkább barnás.

Illat: Illatban a komló dominál, az Amarillo és Citra komlóknak köszönhetően gyümölcsös, enyhén barackos illata van a sörnek.

Íz: Határozottan gesztenyés íze van első kortyra. Ahogy melegszik a pohárban a sör, és egyre többet kortyol belőle az ember, úgy nyílik meg a sör ízben: érezteti, hogy ez nem egy stout, így a háttérben megjelenik az IPA-ra jellemző komlós, gyümölcsös ízjegy, illetve a csokoládé- és festőmalátának köszönhetően pedig a kávés, csokis ízek is előbukkannak. Ahogy írtam, elsőre gesztenyés íze van a sörnek, köszönhető ez a sulyomnak. A gesztenye mellé betársul a mandulás-fahéjas ízjegy is, így ad a sörnek egy karácsonyi sütis hangulatot, a jó értelemben.

Összbenyomás: Egy hibátlan ünnepi/karácsonyi sör. A SIMA söreiben eddig még sosem csalódtam, így ebben sem. Egy dologban egyformák a SIMA sörei: ez pedig összhang. Eddig mindegyik sörük egyben volt, semmi nem lógott ki, nagyon kerek volt. A Fekete Kincsnél is ugyanez a helyzet. Egy olyan fűszer került bele, ami még sosem került sörbe, és amúgy is, a sulyom egy aránylag ismeretlen vízinövény. Ennek ellenére mégis illik a sörbe, tökéletesen működik együtt ezzel a black IPA-val, nagyon finoman, kellemesen érződik benne a sulyomra jellemző gesztenyés íz. Tökéletes választás karácsonyi ajándéknak, vagy pedig a karácsonyi ebédhez/vacsorához.

Hol kapható?

EZEKET KÓSTOLTAD MÁR?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel