Main Area

Figgy Trick - TESZT

HopTop Brewery
Sörfajta Berliner Weisse
Szín Halvány sárga
ABV 4,5
IBU 6
Kiszerelés Csapolt, Üveg - 0,33 l

A HopTop 2018-as BPBW-re készült söre. A sör füge felhasználásával készült.

A sör története: "A sour sörök kifejlesztését is mindig több kísérleti főzet előzi meg, a lactobacillusokkal sosem könnyű. Hát az első főzettel azért megszenvedtünk rendesen, ugyanakkor egy annyira harmonikus sört sikerült összehoznunk, hogy több nemzetközi bíró, akik a főzdében jártak 10/10 pontosra értékelték. Vannak a savanyú őrültek, Nekik ez nem lesz elég sour, mert most nem erre lőttünk, de akik egy kellemes összhangban lévő igazi Berliner-re vágynak, megtalálják a számításukat ebben a sörben.

Illetve azt tapasztaltuk, hogy a hölgyeknek szinte mindig bejön, illetve a nem sörszakértő hölgyek amikor megkóstolják, sokszor mondják: „Ez nem is savanyú, csak végre nem olyan keserű!” "

Teszt

Talán kijelenthetem, hogy idén nyáron a savanyú sörök szezonját éltük. A főzdék csak úgy ontották ki a nyári melegben kellemesen fanyar főzeteket és ez alól a HopTop sem volt kivétel. A BPBW-re ugyanis bemutatta többek között a fügés berliner weisse-jét is, majd kisvártatva az is kaphatott a gyümölcsös savanyából, aki valamiért lemaradt az eseményről. A bemutatóról, bár hír érkezett a Facebookon, mégsem volt nagy csinnadratta. Pedig a sör megérdemelte volna.

Újabban taktikát váltottam, mikor a savanyú sört akarom bemutatni egy átlagsörös társaságnak: azt mondom, képzeljék el, hogy ez egy enyhén alkoholos, nagyon újszerű limonádé. Bár citrom helyett maláta adja az alapot, így valahogy mégis jobban elfogadják az – esetünkben szalmasárga, frissen vágott alma illatával kecsegtető – italt. Aztán ha belekóstolnak, jön az ízkavalkád: az előbb említett alma mellett beköszön a must, sőt a dió is, na meg természetesen a füge, vagy ahogy a hazai ízlelőbimbók dekódolják, a birsalma is. A gyümölcs zuhany után pedig az íz vékonyodni kezd, megjelenik a malátás savasság, persze nem durván. A sör üdítő, gyümölcsös, izgalmas és összetett. A második pohárral a kísérleti alanyok általában már maguktól kérik.

Ahogy a példa is mutatja, ez a savanykás, őszi ízeket hordozó gyümölcsös kosár nem csak a sörmániásoknak jöhet be. Ajánlom nyárra üdítőnek, ősszel az ízvilága miatt, egyébként meg csak azért, mert igen jól sikerült. És mint ahogy a rádióban hangoztatják: mindenkinek, aki szereti.

 

Hol kapható?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel