Main Area

Finlay - TESZT

FIRST The Craft Beer Co.
Sörfajta Russian Imperial Stout
Szín fekete
ABV 11%
IBU 35
Kiszerelés Üveg - 0,375 l

Sörfőzde leírása a sörről

Az Ír-szigetről érkezett hordó Cream Whiskeyjét érkezés után azonnal pótoltuk egy 11%-os Imperial Stouttal, majd (’20 decemberéig) 4 hónap tartály- és 11 hónap hordóérlelés után mutattuk be. A whiskeyre jellemző fás, vaníliás jegyek a stout ízvilágával összhangban jelennek meg, ereje melenget, de összesimult a whiskey-ízekkel. Bourbon és single malt kedvelőknek, hordóérlelt tételekkel barátkozóknak ajánljuk.

TESZT

2020-as év a hazai sörfőzdéknél abszolút a hordóérlelt sörökről szólt. Szinte a legtöbb főzde kidobott a piacra különböző hordókban (whiskey, rum, bor) érlelt söröket. FIRST első hordós söre 2019 decemberében látott napvilágot, mely egy whiskey hordós stout volt. 1 év elteltével újabb hordós sörökkel jelentkeztek a srácok. Nem elírás a többesszám, hiszen ugyanaz az a russian imperial stout belekerült egy whiskey hordóba és egy rumos hordóba. Elsőnek a whiskey hordós tételt kóstoltuk meg.

El is jutottunk a sör kibontásához. Sajnos itt jött a sör egyetlen negatívuma. Bevett szokás a hazai és külföldi főzdéknél, hogy a drága és/vagy hordós sörökre palackozás során viaszt tesznek. Erre a szokásra már van egy speciális viasz, melyet nagyon könnyű leszedni a palackról, nem törik, nem porzik. Sajnos a First-nél nem ezt a viaszt használták, hanem hagyományos viaszt. Emiatt nagyon nehéz volt kinyitni a palackot, repült mindenfelé a viasz, még a sörbe is jutott. Emiatt jár a fekete pont.

Hál’ istennek maga a sör feledteti ezt a hibát. Az első korty után óhatatlanul is kicsúszik az ember száján a WOW szócska. Hihetetlenül krémes a kortyérzet, csokis-kávés ízjegyeket lehet mellette érezni, majd a lecsengés átvált fás, vaníliás ízbe. Hiába 11%-os, hiába egy nehéz sör, még is könnyednek érződik. Minden korty után az ember várja a következő kortyot. Ez a sör biza’ nagyon rendben van, nem hiába másfél év alatt készült el. Ez egy igazi, felsőkategóriás sör.

Ez bizony nem egy frissítő lager, vagy IPA, melyet a sörkedvelő egy pillantásra legurít. Ez bizony egy nagyon nemes desszert sör, melyet kortyolgatva érdemes elfogyasztani. Személyes ajánlásom a kedves olvasóknak, hogy egy finom vacsora után bontsátok meg, tegyetek be egy jó zenét a sör mellé és élvezzétek ki a pillanatot. Az sem baj, ha órákon keresztül kortyolgatjátok, hiszen ennek a sörfajtának nem baj, ha felmelegszik: annál jobban kiadja az ízeit és közben el tudtok merengeni, milyen ízeket is éreztek ki.

Hol kapható?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel