Main Area

FIRST Taproom

Kerület IV. kerület
Cím 1044 Budapest, Váci út 83.
Típus Magyar
Konyha Nem
Sportközvetítés Nem
Terasz Igen
Elvitelre Igen
https://www.firstcraftbeer.com/ +36 30 788 1858 Facebook oldal

A belvárosban már sűrűbben vannak a minőségi sört mérő helyek, de vajon lehet ezt máshol is csinálni? Újpesten megpróbálják!

Éppen a heti sörbeszerző túrámat nyomtam le, aminek egyik állomása a FIRST Taproom volt, ami még finoman sem nevezhető központi helynek. Újpesten található, ahol egyébként a FIRST söröket is főzik (többnyire a taproom a főzdében van, úgyhogy ez annyira nem meglepő), de még a kerületben sem éppen a legkönnyebben megközelíthető helyen. Gondoltam beugrom egy sörre és megnézem mekkora élet van egy átlagos szombat este és eléggé meglepődtem a tömegen.

Egy elég nagy csoport volt éppen ott, akik a főzdetúrára érkeztek. De nem csak ők voltak ott, hanem random arcok is, akik csak lejöttek sörözni. Láthatóan a főzdetúrával egybekötött sörözés bejött a népnek, hiszen nem úgy néztek ki, mint akik lenyomják a túrát és mennek a dolgukra, hanem szívesen maradnak majd utána is.

CSEKKOLJÁTOK A FŐZDE ADATLAPJÁT ÉS A SÖREIT

A hely maga elég tetszetős, nem egy romkocsma érzése van. Letisztult designnal találkozik az ember, amit neon táblák egészítenek ki. Személy szerint nekem ez a legideálisabb környezet egy nyugodt sörözéshez. Kicsit a miskolci Zip's brewhouse-ra emlékeztet, a félhomályban nem különösebben hivalkodó belső elrendezéssel. Összesen 70 fő fér el kényelmesen, ha le is akarnak ülni, de ha állófogadás van, akkor akár 100 fő is megfér egymás mellett.

A kiszolgálás parádés, a söröket illetően pedig eléggé ki vannak képezve a pultosok, hogy ne tudj kifogni semmilyen kérdéssel rajtuk. 8-10 sör van csapon, amik között az alapdarabok mellett a small batch és travel series sörök is csapon voltak és lesznek is. Niylván a legújabb eresztés lesz elérhető, ha már úgyis a másik szobában főzik azokat. A csapolt kínálat mellett természetesen üveges/dobozos sörök is vannak, amire elég nagy a kereslet. Az árazást tekintve teljesen átlagosnak mondható, sőt az alapdarabok talán még kicsivel jóárasabbak is, mint máshol. Konyha sajnos nincsen (de ez még változhat), de bárki, aki megéhezik rendelhet ételt a kocsmába, ha a ropi-chips kombó nem lenne elég. 

A Taproom egyébként (ha eddig még nem jött volna át) nem éppen az a tipikus „ugorjunk le pár sörre a haverokkal” jellegű hely, hiszen az ide való látogatást tervezni kell. Viszont nem is feltétlenül ez a profilja, hanem a főzdetúrák és a csoportos megmozdulások. Mivel egy méretes udvar is tartozik a főzde területéhez, ezért ha kicsit élhetőbb lesz kint is az időjárás kisebb-nagyobb kültéri kitelepülések, bulik is vannak, ami megint csak olyan jellegzetesség, amit a városban nem nagyon lehetne megvalósítani. Például egy kis szabadtéri sütögetést. És ha már szabadtér, akkor áprilisban nyit a fedett teraszuk is, úgyhogy ki is lehet majd üldögélni sörözni, akkor is ha nincs semmi szervezett hepaj.

Összességében elmondható, hogy megéri kilátogatni a város szélére, megnézni a főzdét és iszogatni, mert kényelmesen lehet kóstolgatni, megismerni a söröket, nem kell egymás hátán átmászni, ha sört akarunk kérni a pultnál. Leginkább csoportos összeröffenésekre javallott kilátogatni, de ha van valami hétvégi kinti sütögetés, főzőcskézés, abba is nagyon megérős lehet becsatlakozni. 

Kapható sörök

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel