Main Area

Főzz egy portert a Soproninak és legyél rocksztár

Újabb nagy dobásra készülnek a Heineken háza táján, ugyanis egy porterrel bővítik az Óvatos Duhaj portfóliót 2019-ben, és ennek a receptjét akár Te is kifőzheted. Ez az Első Soproni Sörverseny!

A Soproni kinyitotta a kapukat, amikor piacra dobta az első felsőerjesztésű nagyüzemi sört a Soproni IPA-t. Most pedig az derül ki a közleményükből, hogy jövőre egy portert is készíteni fognak, ami szintén első fecske lenne a nagyüzemi piacon. Viszont ez csak az egyik érdekessége a projektnek. A másik az, hogy ennek a sörnek a receptjét nem a sörgyár fogja eldönteni, hanem azok, akik inni is fogják a sört, a fogyasztók!

Az Első Soproni Sörversenyre olyan magánszemélyek nevezhetnek saját készítésű, legfeljebb 5,5 alkoholszázalékú porter sörökkel, akiknek az éves termelése nem haladja meg a házi sörfőzés adómentes mennyiségét. A legfinomabb portert 2019-től a Soproni Óvatos Duhaj termékcsaládba is felveszik és ha ez nem lenne elég, akkor még 500.000 forinttal is jutalmazzák a sörrecept kiagyalóját. A győztes neve pedig – az általa kreált sör receptúrájával együtt – örökre bekerül a magyar sörfőzés történetébe.

Sört nevezek be

A beérkezett pályázatokból egy szakértői zsűri fogja kiválasztani a 10 legjobb receptúrát és azok mennek tovább egy második körre.

A zsűri tagjai:

  • José Matthijsse, a HEINEKEN Hungária vezérigazgatója
  • Bajkai Tibor, az Első Magyar Házisörfőző Egyesület elnöke
  • Lados Péter, a Yeast Side Brewery tulajdonosa
  • Lehmajer Viktor, a HEINEKEN Hungária sörfőzőmestere
  • Wossala Rozina műsorvezető és étteremtulajdonos

A második körben szintén a nép kezébe adja a Soproni a hatalmat, ugyanis nem csak sörreceptekkel lehet jelentkezni a versenybe, hanem Sörbírónak is lehet jelentkezni és a továbbjutott 10 sört kell majd véleményeznie a sörbíráknak. Ha mindig te vagy a „sörszakértő” a baráti sörözések alkalmával és úgy gondolod akár vakteszten is különbséget tudsz tenni az ízjegyek között, akkor itt a lehetőség, hogy sztár legyél!

Zsűritagnak jelentkezem

A versenyre a nevezéseket augusztus 20-ig várják. FONTOS! A gyártás kezdete és a mintaküldés ideje között nem telhet el több mint 30 nap. Ez az én olvasatomban azt jelenti, hogy nem nagyon lehet érlelni a sört, ami nem biztos, hogy egy porter esetében szerencsés dolog, de hát gondolom olyan környezetben és feltétlekkel kell ezt a sört megalkotni, amilyen majd egy esetleges tömeggyártásnál is lesz.

A versenypontos menetéről és részleteiről ITT találtok felvilágosítást!

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel