Main Area

Fullos sörbisztró a város szívében – Beerstro 14

Egyre több kocsma ismeri fel szerencsére, hogy már nem elég csak kisüzemi sört tartani, hanem egy jó konyha is kell a teljes élményhez. Pontosan ezt kínálja a Beerstro 14 a maga 14 sörcsapjával és fullos konyhájával!

Az újdonság erejével hatott, amikor megláttam a Beerstro 14-et a Facebookon és hát rögtön tudtam, hogy ide be kell néznem. És milyen jól tettem! Ismertem már évek óta a helyet, mindig volt ott valami kocsma, ami több-kevesebb sikerrel és váltakozó koncepcióval működött, de úgy tűnik most végre megtalálta a célját és az utat, amit érdemes követni.

Rákóczi téri kisüzemi sörös helyről többnyire mindenkinek a Krak'n Town jut először eszébe, ami a „steampunk” életérzéssel, kisüzemi sörökkel és az extravagáns konyhájával lett leginkább ismert. Viszont őket leszámítva nem nagyon van a környéken egyéb kisüzemi sörös egység, ahova betérhetünk egy király sörre. Arról már nem is beszélve, hogy ha sört találunk is, de normális kaját azért viszonylag ritkán találunk ugyanazon a helyen. Úgyhogy kijelenthető, hogy a Beertsro14 hiánypótló hely lehet.

Ki ide betérsz, ez fogad titeket!

Egy teljesen átlagos, letisztult arculatú kocsma fogadja az embert, ha betér a Beertsroba, nincs semmi cicoma, nincs semmi indokolatlan romkocsma hangulat, teljesen patent szerintem. A beltér légkondícionált és kb 50-70 fő fér el egyszerre bent, de az igazi durvaság a terasz! Bár a körút nem a leginkább ideálisnak tűnő hely teraszozni, de mégis kevéssé zavar bármiben is a forgalom. Ráadásul 30-40 fő elfér egyszerre és ez a nem mindegy! Na meg az, hogy belépéskor a pultnál rögtön 14 sörcsap fogad!

14 sörcsap, hogy mindenki találjon valamit, amivel szívesen töltené meg a korsóját

A Beerstro14 már a nevében is hirdeti, hogy mennyi sörcsappal várja a szomjas sörös arcokat, ugyanis 14 csapról lehet válogatni. A csapokra kerülő sörök esetében egy hibrid megoldást választottak, ami hasonlít a Beerpoint koncepciójára. A hibrid megoldás lényege, hogy a kisüzemi sörök mellett csapra tesznek mindig olyan olcsóbb ivósöröket is, amiket azok is nyugodt szívvel tudnak inni, akik nem akarnak 1000+ forintot kifizetni egy korsó sörért, akármilyen extra is legyen az. A Beerstroban ezek az „olcsóbb” ivósörök is elég király minőséget képviselnek, ugyanis a cseh söröket hívták segítségül erre a célra! Ezek azért elég megfizethető kategóriát képviselnek és élményben össze sem lehet hasonlítani a nagyüzemi megoldásokkal. Litovel búza, Konrad világos és Primátor szűretlen, csak hogy párat említsünk. Viszont ez csak a jéghegy csúcsa!

Ez nagyjából 3-4 sörcsap eddig, de mi van a többivel? Hát azokon hazai kisüzemi sörök váltják egymást többnyire. Jelenleg 5-6 csapon fixen Szent András sörök vannak a többin pedig hazai menőségek. Yeast Side, Reketye, Brew Your Mind, FIRST, csak hogy ezek közül is említsünk párat. És folyamatosan cserélődnek majd a sörök ahogy fogynak le, úgyhogy valószínűleg hamarosan feltűnnek majd a MONYO, HopTop, Horizont slágerfőzdék is. A csapolt sörök mellett pedig 30-40 üveges/dobozos sör van a hűtőkben is, amikben nem csak hazai, hanem külföldi craft sörök is megbújnak.

CSEKKOLJÁTOK A SÖRLISTÁJUKAT

A sörkorcsolya már több, mint a ropi, sósmogyi és a zsíros deszka

Egyre több craft kocsma jön már rá, hogy úgy lehet a legjobb élményt nyújtani a vendégeknek, ha normális konyhát is üzemeltetnek mellé. Ezt a Beerstro-ban is így gondolják, és nem is szarral gurítanak, ha kajáról van szó. Mindenre kiterjedő konyha van náluk, ahonnan lehet egyszerű előételeket, csipegetnivalókat rendelni, de akár lehet egy gulyáslevest (szigorúan piros fazékban) vagy egy oldalast is kérni! Természetesen azért a klasszikus kaják sem maradhatnak el, úgyhogy a burgerek is szerepelnek az étlapon viszont a marhaburger mellett egy pulled-pork burgert lehet még választani, ami egyszerűen zseniális! A konyhát teljes egészében megreformálva nyitottak meg, olyannyira, hogy a séf (Fehér Benjámin) reggelente a Rákóczi téri vásárcsarnokban kezd minden nap, ahol a friss alapanyagokat szerzi be a kajákhoz és még a burger bucikat is ők maguk dagasztják. De akármennyit is regélhetek erről, beszéljenek helyettem inkább a képek.

Egy elég brutál meglepetést okozott a Rákóczi téri kocsma, ami tejesen váratlanul jött és nálam instant kedvenc lett. Nincs az a full sörgeek vibe, hanem egy normális kocsma hangulata van, ahol normálisak az árak, a város szívében van és még kajálni is lehet egy jót, ha éppen arra vágynánk. A terasz nagy plusz, főleg úgy, hogy annyira nem is lehet érezni a körút forgalmát és jár egy nagy piros pont azért is, mert király étlapjuk van és Untappd-es itallapjuk (azért is jár egy pirospont, mert elég méretes whisky kínálatuk van). Valójában nem nagyon tudok negatívumot mondani a helyről, úgyhogy már csak az van hátra, hogy a következő baráti sörözést szervezzétek ide és próbáljátok ki magatoknak!

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel