Main Area

Füstölt szilvás sört az ünnepi asztalra

Az Esthajnal szériában sosem lehet csalódni, hiszen minden év decembere környékén megjelenik a boltok polcain ez a limitált ünnepi sörszéria és instant kötelező darab lesz. Idén füstölt szilvával borítja be az ünnepi asztalt!

Már évek óta örvendeztet meg minket a Szent András Sörfőzde limitált főzetekkel, amik minden évben visszatérnek kicsit megújulva. Van nekik a húsvéti szériájuk, a Vári Nővéres kollabjuk és az én kedvencem, a karácsonyi különkiadás, az Esthajnal! Jelen cikk alanya pont ez a karácsonyi drágaszág, az idei friss Esthajnal.

Az idei karácsonyi sör egy füstölt szilvás RIS (Russian Imperial Stout) lett, aminél már az első korty gyakorlatilag igazolja az ünnepi asztalon való létjogosultságát. Nem bízták a véletlenre a dolgot, egy igazi téli sörtípust bolondítottak meg. Békési füstölt szilva, pörkölt árpa és az amarillo komló egyvelege adja a kávés-karamellás ízjegyeket a sörben. Elviekben ez egy desszertsör kellene, hogy legyen, de nekem ennél jóval többet adott. Nem csak a téli menü mellé lehet fogyasztani a sört, hanem akár a desszert helyett is, mert olyan masszívan tömény a sör, hogy magában is felér a desszerttel. Nyilván az iszonyatosan, brutálisan, rettentően masszív ízvilágnak elég sok köze van ahhoz, hogy az idei eresztés elég erősre sikeredett a maga 10,5%-val, itt már nem babra megy a játék.

2013 óta minden évben egy stout vagy porter vagy bak adja az Esthajnal széria alapját, hiszen ezek a markánsabb sörstílusok illeszkednek leginkább a téli időjáráshoz, meg az ételekhez is leginkább ezeket lehet párosítani. Ezek vannak megbolondítva valami különleges fűszerezéssel, ami a karácsonyi ízekhez dukál. Nekem személy szerint az After Eight beütésű széria (a 2016-os, mentás csokis stout) volt a kedvencem és ez az idei most bekúszott a második helyre. Lehet köze van ahhoz, hogy a stoutok állnak közel hozzám… Ez már a hatodik felvonás az Esthajnal sorozatból, amit kimondani is durva, mert 6 évvel ezelőtt konkrétan még a mostani menő sörfőzdék többsége nem is létezett!

Egy nagyon fontos tippet tudok adni a sörrel kapcsolatban. Tegyetek el egy üveggel a szekrénybe, pincébe, vitrinbe, mert ha rákóstoltok pár hónap múlva (vagy ha kibírjátok, akkor 1 év múlva), akkor gyönyörűen össze fognak érni az ízek, sokkal selymesebb lesz. Mint kb minden stout. 

Fontos megjegyezni, hogy az Esthajnalt nem csak inni lehet a karácsonyfa mellett, hanem alá is érdemes rakni azt, hiszen díszdobozba csomagolva is kapható a sör, amiben 2 db Esthajnal ’18 és egy logózott tulipánpohár van. A tipikus esete annak, hogy csak egy masni kell rá és már mehet is a fa alá! 

Vásárlás

 A hivatalos leírás szerint:

Az Esthajnal ’18 egy magas alkoholtartalmú (10,5%) édes nyitányú, de keserű lecsengésű, mégis bársonyosan lágy különlegesség, ami nem csupán karácsonyi ajándéktipp, de télnyitó desszertsör is egyben.

ESTHAJNAL ’18

Füstölt szilvás Russian Imperial Stout

ABV: 10,5%

Maláta: pilseni, karamell és caramünch maláták

Különleges összetevők: pörkölt árpa, füstölt szilva

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel