Main Area

Gyömbér és Meggy Ale a Borsodi tavaszváró menüje

A járvány sem állítja meg a Borsodi fönixmadárként feléledt termékfejlesztését, kifejezetten a tavaszi napsütésre tervezett ízkombóval rukkoltak elő. Egy izgalmas kísérlet és egy lerágott csont a terítéken.

Tavaly nagyot szólt még a pandémia ellenére is a Borsodi új termékcsaládja, ami kifejezetten újító és kísérletező sörstílusokkal operál. A Borsodi IPA nekem nagyon bejött, az elérhető nagyüzemi IPA felhozatalból messze ez volt a kedvencem.

A mostani két új sör a felsőerjesztésű vonalon mozog, mindkettő egy ale sör. A szűretlen Borsodi Gyömbér Ale, és a savanykás és édes ízpárosítású Borsodi Meggy Ale nem titkolja mit zártak dobozba.

Az „ale” típusú sörök felsőerjesztéses technológiával készülnek, az eljárás először a középkori Belgiumban és Nagy-Britanniában tett szert népszerűségre, ám azóta sikeresen meghódította a sörkedvelők szívét világszerte. Intenzív ízkaraktere a többféle komló és maláta összetevőin alapszik, amit gyakran a sörrel együtt érlelt gyümölcsök mélyítenek tovább.

Spiegel György, a Borsodi Sörgyár marketing igazgatója az alábbiak szerint jellemzi a söröket: „A Borsodi Meggy Ale esetében a lédús meggyel érlelt ale sörrel egy savanykás és édes ízösszhang fordulatos élményét kapják a fogyasztók, míg a Gyömbér Ale esetén a hazai sörgyártók kínálatában egyedülálló frissítő, fűszeres ízzel köszöntjük a tavaszt.

De térjünk rá a produktumra. A Meggy Ale-el kezdtem, mert ott elég masszív összehasonlítási alapom van. És azt kell mondanom, hogy 12 egy tucat. Ergo szép, meg jó, hogy van meggyes ale a Borsodi kínálatában, de nem ez fogja megreformálni a nagyüzemi sörvilágot. Nekem kb ugyanazt nyújtja, mint az összes nagyüzemi meggyes sör, talán az utóérzet kicsit kevésbé szájragasztós. Mindenesetre nyáron tuti sok ember kezében lehet majd ezt látni… vagy ezermillió másik verziót, más sörgyáraktól.

A Gyömbér Ale viszont! Illatában is már valami teljesen mást kínál, mint amire egy nagyüzemi sörtől számítanánk. Ízre pedig kifejezetten azt lehet mondani, hogy kívánatos. Nincsenek mellékízek, egy édeskés, tényleg gyömbéres feelinget ad. Sikerült eltalálniuk a megfelelő egyensúlyt, mert azért a gyömbérnél előfordulhatnak túlzások, itt viszont harmónia van. Az én "duplatripla IPA” ízlésvilágomnak még így is nagyon édes, már-már szirupos, de ettől függetlenül biztos vagyok benne, hogy egy Dunapartra kiülős sláger lesz. Arról nem is beszélve, hogy jár a piros pont azért, mert valami eddig ismeretlen ízzel rukkoltak elő a nagyüzemi szférában.

Kicsit kettős érzés van bennem a bejelentéssel kapcsolatban, mert ebből többet is ki lehetett volna hozni. A meggyes teljesen felesleges volt, nem is értem miért vágtak bele ennek a főzésébe. Nyilván eladási oldalról esélyes, hogy így is siker lesz, de ez engem kevéssé érint. Szerintem teljesen elég lett volna csak a Gyömbér Ale-el kimenni a piacra, az tényleg egy előremutató sör, mondhatni újdonság nagyüzemi körökben. Mindenesetre a gyömbéres sör nagyot mehet a lakossági piacon, aztán majd kiderül mi lesz a következő tétel, ami őszre van időzítve.

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel