Main Area

Ha szereted a forralt bort, akkor próbáld ki a forralt sört is MADHOUSE módra

A forralt bor elengedhetetlen kelléke a téli vásároknak és sosenem csökkent az érdeklődés iránta. Viszont a forralt sör elég furán hangzik, vajon lehet-e jó egy sör felforralva. A MADHOUSE szerint abszolút!

Pár héttel ezelőtt jött velem szembe a MADHOUSE egyik posztja a közösségi médiában, amiben forralt sört kínáltak a nagy hidegek közepette. Nem is kellett sokat várnom, már jött is tőlük egy email, hogy nem akarnám-e körbejárni a témát. Beletelt egy kis időbe, mire elértem ehhez a témához is, de cserébe jól ki is faggattam őket a projektről, hogy mennyire an létjogosultsága a forralt sör intézményének!

Honnan jött az ötlet?

A Mad Scientist Almost Over nevű, kakaóbabbal, szegfűszeggel, fahéjjal, vaníliával, kardamonnal, laktózzal és csillagánizzsal főzött stoutja adta az ihletet, pontosabban az annak lángolt mályvacukorral szervírozott “hot serve” változata. Olyannyira népszerű volt a vendégek (és a stáb) körében, hogy úgy éreztük, folytatnunk kell a kísérletezést. Szerencsére Piszkor Norbert személyében egy olyan séfünk van, akinek már bőven van tapasztalata a sörrel főzésben, ezért nyitott az ilyen ötleteinkre, így elkezdhettük a próbafőzéseket.

Milyen variációk lesznek?

Eleinte főleg IPA-kkal, APA-kkal kísérleteztünk, azonban hamar be kellett látnunk, hogy a komló alfasav-tartalma miatt olyan keserű lesz a végeredmény, amit még az extra adag gyümölcs vagy tejszín sem tud ellensúlyozni. Eredetileg ezért nyitottunk a kevésbé komlóhangsúlyos tételek felé, de már az első próbafőzések alkalmával is egyértelmű lett, hogy a mézsörök remekül működnek ilyen formában (is). Magasabb alkoholtartalmuk és édesebb ízviláguk miatt emlékeztetnek a forralt borokra, ugyanakkor jobban lehet játszani az “adalékanyagokkal.” Éppen ezért valószínűleg a jövőben is inkább ezek, valamint a stoutok jelentik majd a kiindulópontot, de persze soha ne mondd, hogy soha…

Alapszortiment vagy időszakos?

Ez még egyelőre a MADHOUSE-on belül is nyitott kérdés. Függ az időjárástól, attól, hogy milyen feltételekkel nyithatunk majd újra és hogy a közönség hogyan fogadja majd. De mi elsősorban szezonális különlegességként tekintünk rá.

Van-e jogosultsága?

A lengyeleknél régóta népszerű a fűszeres forralt sör, a grzane piwo, Belgiumban pedig a karácsonyi vásárokban rendszeresen kapni forralt krieket. Szóval közel sem arról van szó, hogy feltaláltuk volna a kereket. Persze ettől még biztos vannak olyanok, akik ezt eretnekségnek gondolják, ahogy olyanok is, akik szerint a lágeren kívül semmilyen más sörstílusnak nincs létjogosultsága. De mi nem állásfoglalásként tekintünk erre az egészre, hanem egy újabb gasztronómiai kísérletre, ami a sörfőzde mellett konyhánk egyik fontos mozgatórugója is.

A fentiek alapján nekem megjött a kedvem kipróbálni ezt a nem túl elterjedt verzióját a söröknek, már csak az a kérdés, hogy melyiket válasszam…

A választékot ITT találjátok

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel