Main Area

Hard Rock Feeling/1774/Kunok Söre - TESZT

Greenjoy Brewing Co.
Sörfajta Pilsner
Szín Aranysárga
ABV 4,5
IBU 39
Kiszerelés Csapolt, Üveg - 0,33 l

Előzőleg 1774 illetve Kunos Söre néven készült pilsner.

Teszt

Emlékszem, a Greenjoy főzdébe még egy vidéki fesztiválon futottam bele először. Azt hiszem, az volt az első kitelepülésük és elég bátortalanul mutatták meg 4 alapsörüket, amik akkor még nevet is alig kaptak. Mi tagadás, voltak gyerekbetegségek, de a hozzáállás jónak tűnt, a címkék pofásak voltak és a problémákat is olyan szorgosan jegyzetelték le, hogy úgy éreztem, ebből még lesz valami. Aztán eltelt egy év, a Greenjoyt szem elől tévesztettem, de most kijöttek 5 zenei témájú sörrel, na meg pár címkével, ami valószínűleg egy Photoshop gyorstalpaló terméke. Persze az sem dobta fel a bizalmi faktort, hogy a stílus megjelölés angolul van, azaz hogy lenne, mivel a fordító elég szépen szétkaszabolta a nyelvet („wheat type beer”). De a slusszpoén most jön: az 5 sörből 4 nem más, mint az igényes címkés debüt sör, sima átkeresztelés után. Na így fogtam neki a 4 sör megkóstolásának.

Mint ahogy a kisebb vidéki főzdék esetében ez szokás, itt sem maradhatott ki az alap lager, ami régen az 1774, újabban pedig a Hard Rock nevet kapta a keresztségben (hogy miért épp ezt, egyik esetben sem tudom). A sör maga halvány szalmasárga, zavaros, üledékes, a habot rövid úton elviszi a cica, illata pedig klasszikus lageres, esetleg egy kis maláta vehető ki belőle tisztán. Nem egy erős kezdés, na, főleg, ha egy olyan lagerről beszélünk, ami egy árban van a főzde többi, tartalmasabb sörével. Ízében azért marad a maláta, de jön is utána egy nyers zöldségesség, amit fémes felhangok dobnak fel. Ezek után csak félve említem, hogy vizes is.

Nem tudom, hogy rossz sarzsot fogtam ki vagy a sörfőző mester mondott fel, de első emlékeim azért nem ilyenek voltak. Mindenesetre itt valami nagyon mellé ment, szóval akit érdekel a Katymári főzde, próbálkozzon inkább a füstös búzával vagy a stouttal, mert ennyire szerintem senki nem rocker.

Hol kapható?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel