Main Area

Hazy Queen - TESZT

HORIZONT Brewing
Sörfajta New England IPA
Szín Matt aranysárga
ABV 6
IBU 45
Kiszerelés Csapolt, Üveg - 0,33 l

Galaxy, citra és mosaic komlókkal duplán hidegkomlózott New England IPA.

A sör története: "A Pilot Series sorozatunkban 5 sörünkkel is a New England típusú, ködös főzetek technikájával kísérleteztünk és az itt gyűjtött tapasztalatok és a visszajelzések alapján alkottuk meg a Hazy Queent, állandó New England IPA-nkat. A visszajelzések nagyon jók, a legkedveltebb állandó sörünk és mindig gyorsan fogy."

Teszt

A Pilot sorozat elég rendesen szétbombázott minket New England IPA-val, így várható volt, hogy a kísérleti széria valamelyik indulója bekerül majd az állandóan kapható sörök körébe is. Ehhez képest a helyzet picit bonyolódott, hiszen a Hazy Queen nem egy már kipróbált Pilot-recept újrafőzése, hanem egy teljesen frissen összerakott NEIPA. Ennél a stílusnál azonban mindig felmerül a kérdés, hogy az új belépő meg tudja-e ugrani a hazai piacon igen magasra feltornászott lécet (elég csak a Brew Your Mind ténykedésére gondolni)?

Nos, az esztétikát tekintve a zavaros királynő mindenképp jó benyomással kezd, hiszen az eddigi design-nál vagányabb és lényegre törőbb címkét kapott. A hangsúly persze még mindig a matrica alatt lapul: a baracklé színű, közepesen habzó nedű. Nos, miután mindezt kiszabadítottam a palackból, már magával is ragad a stílusnál gyakori trópusi gyümölcs mix illat, ami legalább olyan sűrű, mint az íz maga. A kortyot ugyanis harapni lehet, annyira gyümölcsös. Az érzet nem megterhelő, inkább lágy, déli gyümölcsökkel, citrussal és némi komlókeserűvel megspékelve a korty elejétől a végéig. A vég pedig itt elég messze van: az íz kitart, mint a jóféle rostos gyümölcslé.

A Queen tehát simán hozza, amit egy jó New Englandtől elvárhatunk: masszívan gyümölcsös, sima és kerek. Hízelgő íze miatt könnyen lehet a „keserű ellenesek” kedvence, de a sörveteránok is nagyra fogják értékelni. A fajtát nem akarja gyökeresen felforgatni, de akinek bejön a stílus, annak a Hazy Queen is a szívéhez fog nőni.

Hol kapható?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel