Main Area

Hop Harvest IPA (2018) - TESZT

Vaskakas Sörfőzde
Sörfajta IPA
Szín Borostyán
ABV 7,2
IBU 70
Kiszerelés Csapolt

Frissen szüretelt Celeia, Arora, Chinook és Magnum komlókkal készült harvest IPA.

Premier

A sör története: "Sörfőző mesterünk, Vida Norbert idén is ellátogatott Jászapáti végtelen komlómezeire, ahol az égig érő komlótövekről a két kicsiny kezével csipegette Nektek le a komló tobozokat ebbe a sörbe. :)

A betakarított komlóval Norbertünk sebbel-lobbal nyargalt vissza Győrújbarátra, állt neki malátát roppantani, bekeverni, hogy a komló a lehető legfrissebben kerüljön bele ebbe a sörbe.

A végeredmény pedig mára elkészült: egy kiegyensúlyozott, malátásságában kekszes jegyeket mutató 7,1%-os IPA, szép keserűvel és a friss komló jellegzetes jegyeivel, szinte végtelen lecsengéssel..."

Teszt

Hazánk szépen lassan komló nagyhatalommá válik. Legalább is ezt sugallja a tény, hogy idén rekord mennyiségű főzde készítette el friss komlós, Hop Harvest sörén (leginkább a Jászapátin székelő Yeast Side komlóföldjnek köszönhetően). Nem volt ezzel másként a Vaskakas sem, akik IPA-ja azonban igazi kuriózum lett, hiszen csak 425 db számozott palack készült belőle. Hála a főzdének, mi is megkaparintottunk egyet.

Az új főzet borostyán színben pompázva és közepes habbal vár. Illata enyhén komlós, de ezen túl nem igazán árulkodó. A kortyot már sikerül szóra bírni, hiszen a sör friss komlósságát enyhe zöld-teás-dohányos jegyek mutatják a korty végén egy csipet almával és barackkal. A főszerep viszont meglepő módon mégsem a komlóé: a korty ugyanis ultra krémes, sima, a végén kissé kekszesen malátás, karamelles is. Ezzel a húzással pedig a sör inkább az egyensúlyt mutatja be, minthogy a friss komlókat tolná az arcunkba.

Ezt a sört annak ajánlom, aki inkább egy jó főzetre kíváncsi, amibe történetesen frissen szüretelt komló került, ugyanis annak igen jól működik. Komlótanulmánynak ezzel szemben közel sem nevezném: Itt inkább a teljes élmény kerül előtérbe, nem csak egy különleges összetevő.

 

Hol kapható?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel